Петте правила на щастието

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси

 

снимка: deviantart.net

снимка: deviantart.net

Чрез промяна на гледната точка човек може да извлече полза от негативните обстоятелства в живота, над които поначало няма контрол.

Да се дефинира щастието е едва ли не глупаво. Човек чувства кога е щастлив и едва ли някой трябва да ни го каже, за да усетим, че сме тъжни. Но какво е онова, което прави човека щастлив? В първия момент може да си помислите за всякакъв вид изживявания. Музиката ме прави щастлив, сладоледът ме прави щастлив или тя/той ме прави щастлив. Или пък домашната работа ме кара да се чувствам нещастен, леля Мейбъл ме прави тъжен и т.н.

Важно е обаче да си дадете сметка, че онова, което прави вас щастливи, може да прави другите нещастни. Онова, което прави щастлив друг човек, може би наскърбява вас. Една петметрова моторница може да предизвика екстаз у някои хора. Върхът на техния живот ще бъде да си купят такава лодка. Но за друг, който копнее за десетметрова яхта, петметровата лодка ще предизвика разочарование и скръб. А хората, които въобще не си падат по лодки, ще бъдат равнодушни към всичко това. Един е щастлив, ако му подарят малко сладко кученце, друг не може да понася кучета и бърза да се отърве от клетото животно.

И тъй, собствеността не може да се използва като критерий за щастие. Отношението към предметите е субективно, те винаги са свързани с индивида и с неговите виждания. Вместо тях, ще използваме една философия.

Тази философия се отнася до насладата от нещата, които харесвате, до начините да се избягват или променят нещата, които не харесвате и да се приеме онова, което не можете да избегнете или да промените с умело използване на различната гледна точка. Прилагането на тази философия, съдържаща се в пет правила, ще ви даде възможност да изследвате много проблемни области от живота си и да намерите решения. Ето петте правила за щастие:

Първо правило: Ако нещо ви харесва, наслаждавайте му се. Това изглежда съвсем просто. И веднага можете да си кажете: „Това е смешно, разбира се, че ако нещо ми харесва, ще му се насладя.“ Но ако се позамислите, ще се съгласите, че в живота съществуват много неща, които харесваме, но не им се наслаждаваме. Причините могат да бъдат: а) вина и б) страх. Човек не се наслаждава на нещо, което харесва, ако след това изпитва вина или се страхува от последствията му.

Второ правило: Ако нещо не ви харесва, избягвайте го. И второто правило изглежда просто, но помислете за миг колко много хора се занимават с неща, които не харесват – работа, човек, автомобил, вид храна и още хиляди такива, без, кой знае защо, да ги избягват. „Ами няма как. Трябва да работя там, защото са ми нужни пари.“ Или: „Имам взаимоотношения с този човек, по много причини.“ Колко оправдания можете да измислите, задето не избягвате нещата, които не обичате да вършите?

Трето правило: Ако нещо не ви харесва и не можете да го избегнете, променете го. И тук отговорът е прост. Променете го. Но също като при избягването, ние разсъждаваме, че някакъв елемент от него ни е необходим – парите, времето, сигурността – нещо ви задържа към този конкретен обект. Макар да не го харесвате, вие не можете да го избегнете, да го промените и оставате ангажирани с него.

Четвърто правило: Ако нещо не ви харесва, не можете да го избегнете, не можете или не искате да го промените, тогава го приемете. Приемете го – но тук има една тънкост. Как да приемете нещо, което не харесвате? Може да имате любима леля, която много обичате, но това нейно горно чене, което изтраква всеки път, когато казва буквата „ш“. А вашето име е Шърли. Това ви дразни, но вие все пак обичате жената и затова не я избягвате. Опитали сте да я промените, като сте предложили да й купите нова протеза – тя, кой знае защо, си обича старата – и тъй, вие не можете и да я промените.

Как, за Бога, се приема нещо подобно? Как приемате ситуация, която ви дразни? Как да приемете човек, който не ви харесва? Всъщност, вие не трябва да приемате нищо; разбира се, може да сте нещастни. Ако нещо не ви харесва, не желаете да го променяте, не можете да го избегнете и няма да го приемете, мога да ви гарантирам, че ще бъдете нещастни. Съществуват обаче пет правила за тайната на щастието и точно в петото се крие ключът.

Пето правило: Човек приема нещо, като променя гледната си точка спрямо него. Вие сте вашата гледна точка. Всичко е свързано с човека, който го изживява. Няма абсолютни неща – нищо не е добро или лошо, ако не е свързано с вас. Нито животът е добър или лош. Животът просто е такъв, какъвто е. Вие може да промените желани от вас неща, като промените гледната си точка спрямо тях. Сега с един малък пример ще илюстрираме петото правило за щастие.

По време на обедната почивка на един семинар по програмата на Метода Силва Джордж С. реши да прескочи с колата си до близък ресторант. Той отиде на паркинга и видя, че дясната предна броня на колата му е току-що смачкана. Някой бе притиснал колата, давайки заден ход, смачкал бе бронята и си бе заминал. На Джордж това не му хареса; но не можеше да го избегне, то съществуваше като факт; не можеше и да го промени. Оставаше му единственият избор – да бъде или да не бъде щастлив във връзка със случилото се. Джордж избра да бъде щастлив. Той реши да промени гледната си точка. Когато гледаше бронята, вече не виждаше повредата, която щеше да му струва доста пари и време, а я възприемаше като стимул да постигне нещо положително. Опитвайки се да си представи позитивен резултат от аварията, Джордж реши да спечели три пъти повече пари от необходимите за ремонта на бронята. В сервиза му поискаха 250 долара за поправката, а той си постави за цел да изкара 750. И го направи.

Джордж успя напълно да поляризира своето отношение към смачканата броня. Тя не му харесваше, той не можеше да я избегне, нито да я промени, но можеше да промени гледната си точка към нея. Когато гледаше бронята, той виждаше 750 долара. Постави си за цел да спечели парите и успя. Изкара 750 долара, даде 250 за ремонта и фактически приключи с печалба от 500 долара и добро разположение на духа. Остана щастлив, въпреки случилото се, което би причинило на мнозина голяма мъка.

 

Методът Силва за контрол на ума – Хосе Силва, silvamethod.com

Издателство: КИБЕА, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.