Не се предавай, дори нещата да не вървят напълно според плановете ти

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: livinghopeangus.ca

снимка: livinghopeangus.ca

Успехът върви на крачка от поражението.

Една от най-честите причини за неуспехите е склонността да се отказваме, когато ни сполети временно поражение. Всеки допуска понякога тази грешка.

Чичото на Р. Дарби е обхванат от „златната треска“. Той никога не е чувал, че човешката мисъл е по-ценна от всичкото злато, извличано някога от недрата на земята. Заминава, огражда си парцел и хваща лопатата.

След няколко седмица усилен труд е възнаграден – открива блестящата руда. Но му трябват машини, за да я добива. Без много шум, той затрупва мината, връща се у дома в Уилямсбърг, Мериленд, и съобщава на близките си и на неколцина съседи за своя „удар“. Те събират пари за необходимите машини и ги изпращат в мината, а Дарби и чичо му заминават да я разработват

Изкопават първата вагонетка руда и я изпращат в топилнята. Оказва се, че притежават една от най-богатите на златно съдържание мини в Колорадо! Още няколко партиди руда са нужни, за да покрият дълговете си, след което ще завалят фантастични печалби!

Машините дълбаят, а надеждите на Дарби и на чичо му се развихрят да небесата. И тогава се случва нещо неочаквано. Златната жила изчезва! Очакваната печалба се превръща в химера. Продължават да копаят и отчаяно да търсят жилата, но без успех.

Накрая се отказват.

Продават машините като старо желязо за няколкостотин долара и се качват на влака обратно към дома. Търговецът, който е купил машините, повиква един минен инженер да проучи мината и да направи някои изчисления. Инженерът му казва, че проектът се е провалил, защото собствениците не са били запознати с т. нар. „разседни линии“ Според неговите изчисления, жилата би трябвало да се намира само на три стъпки от мястото, където двамата Дарби са прекъснали сондажите. Така се и оказва!

Търговецът извлича от мината руда за милиони долари, защото е проявил достатъчно съобразителност да се посъветва със специалист, преди да се предаде.

Успехът върви на крачка от поражението.

След доста години Дарби компенсира многократно загубите, като прави откритието, че мечтите могат да бъдат преобразувани в злато. Това става, когато се заема да продава застраховки живот

Без нито за миг да забравя, че е загубил огромно състояние, като се е отказал на три стъпки от златото, Дарби извлича полза от този си опит в кариерата, която си е избрал, като просто си казва: „Аз спрях на три стъпки от златото, но никога няма да отстъпя заради това, че първоначално ми отказват, когато убеждавам хората да купят от мен застраховки.“

Дарби става един от малцината, които всяка година продават застраховки живот за над един милион долара. Той дължи своя успех на поуката от отстъплението в златотърсаческия бизнес.

В живота на всеки човек, успехът е предхождан от много временни неуспехи, понякога дори и от провали. Когато човек претърпи поражение, най-лесната и логична реакция е да се откаже. Точно така постъпват мнозина от нас.

Повече от петстотин от най-преуспелите мъже в тази страна ми казаха, че техните най-големи успехи са вървели точно на крачка от претърпяно поражение. Неуспехът е измамник, коварен присмехулник. Голямо удоволствие му доставя да провали някого точно когато е на една ръка разстояние.

 

Мисли и забогатявай – Наполеон Хил, Napoleon Hill
Издателство: Изток-Запад, iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.