Кой път да избера?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
interex.com

снимка: interex.com

Мястото, където се извършва правилният избор, не е умът, а сърцето.

Аз съм от хората, чийто вграден GPS е с производствен дефект. Мога да се изгубя навсякъде и съм го правила многократно. В един период от живота ми бях шест месеца във Великобритания, ангажирана с проект на компанията, за която работех. Налагаше се да шофирам и си спомням, че редовно се случваше да звъня на охраната на фирмата, за да кажа, че съм се изгубила, и да помоля да ме открият, като първо отгатнат къде се намирам. Най-смешното ми губене обаче е с моя приятел Алексей в сградата на БНР. Участвахме в нощния блок на програма „Хоризонт“ и когато след края на предаването тръгнахме да излизаме, се оказа, че не можем да намерим изхода. След всеки завой бяхме уверени, че сме хванали верния коридор, но все се оказвахме на друго място. И така – един час среднощна лутаница, придружена с луд кикот.

Може би се чудите каква е връзката, но дали ще почесваме замислено темето си на някое кръстовище в Англия или пред някой житейски кръстопът, става въпрос за едно и също: изгубили сме се. И невинаги е толкова смешно, колкото в коридорите на Националното радио. „Накъде да поема?“ е бил един от най-трудните въпроси в живота ми, а някои от направените избори – с необратими последици (не непременно лоши!).

– Да приема ли това предложение за работа?
– Да се омъжа ли за този човек? (А след няколко години – да се разведа ли?)
– Да родя ли това дете?
– Да замина ли за чужбина?

Искало ми се е някой да ми каже кое е правилното решение. Или да ме хване за ръка и да ме поведе по верния път. Или пък да разполагам с „урим и тумим“ – онези магически камъни, с споменати в Библията, чрез които древните са разбирали Божията воля, когато сърцата им са били раздвоени.

Въпрос на нерешителност или на нещо друго? Според мен – въпрос на „чисто сърце“.

Една история разказва, че веднъж при мъдрия цар Соломон отишъл един човек и го помолил:

– Царю велики, помогни ми! Всеки път, когато трябва да направя избор, не мога да спя – измъчват ме колебания, страдам и постоянно мисля дали съм постъпил правилно. Какво да направя?
Соломон заявил:
– Такова нещо като избор не съществува.

И когато видял недоумението, изписано по лицето на мъжа, го попитал:
– Ако видиш в реката давещо се дете, ще се хвърлиш ли във водата да го спасиш?

Човекът веднага отговорил:
-Разбира се, господарю!

Тогава Соломон попитал отново:
– И ще го правиш ли колкото пъти се налага – не само днес, но и утре?
– Да! – потвърдил отново мъжът.

Тогава мъдрият цар казал:
– Ето, виждаш ли – избор не съществува. Какво всъщност избираш, ако всеки път знаеш как би постъпил още преди да се е случило каквото и да било? Ако разглеждаш всяка ситуация по този начин, винаги ще знаеш какво да направиш. Защото мястото, където се извършва правилният избор, не е умът, а сърцето. Ако сърцето ти не е чисто, ще започнеш да постъпваш по различен начин и това, което вчера си направил, без да се замисляш, утре вече може да не ти изглежда най-доброто решение. Така че иди си с мир и знай, че всички избори, които правиш, са верни за твоето сърце. А от всичко, що е за пазене, най-много пази чистотата на сърцето си, защото там Бог явява истината…

 

Гатанки от небето – Ивинела Самуилова, ivinela.bg

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.