Облечи мечтите си в амбиции

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: chelseawakefield.com

снимка: chelseawakefield.com

Едно е да желаеш нещо, а друго да си подготвен да го осъществиш.

Поривът да бъдеш и да действаш е веруюто на мечтателя. Мечтите не се раждат от безразличието, леността или скромните желания.

Не забравяйте, че всички, които успяват в живота, имат труден старт и водят много и тежки битки, преди да бъдат увенчани като победители. Повратът в живота на преуспелите обикновено настъпва в момент на криза, в която те се сблъскват със своето „Второ аз“.

Джон Бъниан пише „Пътешественикът“, този шедьовър на английската литература, след като попада в затвора заради религиозни убеждения.

О’Хенри пробужда спящия в мозъка си гений, след като също се е озовал в затвора в Кълъмбъс, Охайо. Принуден от съдбата да застане лице в лице със своето „Второ аз“ и да впрегне цялата си фантазия, за да се измъкне от пропастта, той си спечелва популярността на голям писател и не завършва като жалък и отхвърлен от обществото престъпник.

Чарлс Дикенс започва кариерата си с лепене на етикети върху кутии с боя за обувки. Трагичната първа любов поразява дълбините на душата му, но страданието го издига до върховете на световната литература. Така се ражда първо „Дейвид Копърфилд“, а после и редица други творби, които облагородяват духовния свят на неговите читатели.

Хелън Келър оглушава и ослепява наскоро след раждането си, но въпреки това голямо нещастие, името й остава завинаги вписано в страниците на историята. Целият й живот е свидетелство за това, че човек не може да бъде победен, докато сам не признае поражението си.

Робърт Бърнс е неграмотен селски момък. Ражда се в бедност и е на път да стане алкохолик. Но светът става по-добър благодарение на него, защото облича в поетичен изказ прекрасните си мисли. Така на мястото, където биха избуяли тръни, разцъфват рози.

Бетховен е глух, а Милтън – сляп, но имената им ще се помнят от признателното човечество, докато свят светува, защото са съумели да превърнат мечтите си в безсмъртни творби.

Едно е да желаеш нещо, а друго да си подготвен да го осъществиш. Никой не е готов за нещо, докато не повярва, че е способен на това. Изисква се убеденост като състояние на ума, а не просто надежда или пожелание. Съзнанието трябва да бъде отворено за нови идеи. Вдъхновението не докосва ограничените умове. Вяра, кураж и убеденост са непознати думи за тях.

Не забравяйте, че за да се целите нависоко и се стремите към успехи и благоденствие, не се изисква повече, отколкото да приемете бедността и посредствеността. Един голям поет е изразил тази велика истина в стиховете:

Пазарих се с Живота за грош
и Животът със грош награди ме –
вечерта се наложи да прося,
че ни злато спечелих, ни име.

Справедлив господар е Животът
и каквото поискаш – той дава,
но веднъж спазариш ли се с него,
никой номер не му минава.

Аз за прост надничар се услових,
но после научих унил,
че каквато цена да бях искал,
би платил, тоз Живот, би платил.

 

Мисли и забогатявай – Наполеон Хил, Napoleon Hill
Издателство: Изток-Запад, iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.