Ползвайте плажно масло

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Откъси
снимка: bodyenergyclub.com

снимка: bodyenergyclub.com

Ползвайте плажно масло! Ако мога да ви дам само един съвет за бъдещето, той ще е за плажното масло. Ползата от него в дългосрочен план е доказана от учените, докато останалата част от моите съвети нямат по-реална основа от собствения ми лъкатушещ опит.

За мен е удоволствие да го споделя с вас, цитирайки точно текста, който е популярен в Интернет като „Ползвайте плажно масло – обръщение на Кърт Вонегът, пред абсолвентите на Масачузетския Технологичен Институт, САЩ“. Безспорен факт е, че мистър Вонегът е непресъхващ извор на мъдрост. За текста, който следва се носят какви ли не версии за авторство. Фактите са обаче, че това съвсем не е реч, произнесена пред завършващите студенти от Масачузетския Технологичен Институт (MIT) през лятото на 1997 г., и авторът на текста е журналистката Мери Шмих (Mary Schmich), а не Кърт Вонегът. Датата е 1 юни 1997 г. и това е публикация във вестник „Чикаго Трибюн“. Тези мъдри слова целенасочено са оформени да наподобяват подобна реч пред завършващи студенти. Факт е, че същата година, да произнесе традиционната, мотивираща, тържествена реч пред студентите от MIT честта е имал новоизбраният Генерален секретар на ООН – мургавият Кофи Анан. Историята разказва, че авторката си е представила, какво би казала тя фрактално на младите хора със смешни квадратни шапки и тоги, ако има честта да застане пред тях.

И днес на много родни и световни интернет страници въпросната реч стои гордо като истински произнесена такава от Кърт Вонегът.

През 1998 г. режисьорът Баз Лурман, автор на „Ромео и Жулиета“, „Мулен руж“, прави своя песен по този текст, като ползва мелодията на хита „Everybody’s Free (To Feel Good)” на Rozalla и е създаден MTV клипът „Wear Sunscreen“. На фона на тази уникално готина музика и кадри, точно заради „легендата“, плътен мъжки глас създава усещането, че мистър Вонегът произнася тържествената реч:

„Дами и господа от випуск 97: Ползвайте плажно масло! Ако мога да ви дам само един съвет за бъдещето, той ще е за плажното масло. Ползата от него в дългосрочен план е доказана от учените, докато останалата част от моите съвети нямат по-реална основа от собствения ми лъкатушещ опит. Сега аз ще раздам тези съвети. Наслаждавайте се на силата и красотата на своята младост! О, няма значение… Вие няма да разберете силата и красотата на вашата младост докато не ги изгубите. Но повярвайте ми, след 20 години, когато погледнете отново снимките си, ще си припомните по начин, който сега не можете да уловите, колко много възможности са лежали пред вас и колко прекрасно всъщност сте изглеждали. Не сте толкова дебели, колкото ви се струва. Не се безпокойте за бъдещето! Или се безпокойте, но знайте, че безпокойството е толкова ефективно, колкото и опитът да се реши алгебрично уравнение, чрез джвакане на дъвка. Истинските беди в живота ви ще дойдат от неща, които никога не са се появявали в обезпокоената ви глава, а ви заслепяват в 4 часа следобед на някои мързелив вторник. Всеки ден направете по нещо, което ви плаши! Пейте! Не бъдете безотговорни към сърцата на другите хора!

Не се свързвайте с хора, които са безотговорни към вашето сърце. Не си губете времето за завист!

Някога сте по-напред, друг път изоставате. Състезанието е дълго и накрая вие се състезавате само със самия себе си.

Помнете похвалите, които получавате! Забравете обидите! Ако успеете да го направите, кажете ми как сте го постигнали!

Пазете старите си любовни писма! Изхвърлете старите си банкови извлечения! Протягайте се!

Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво желаете да направите с живота си! Най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 22 години какво искат да правят с живота си. Някои от най-интересните 40-годшини хора, които познавам, още не знаят. Взимайте калций!

Внимавайте за колената си! Ще ви липсват когато няма да са наред.

Може би ще се ожените, може би не. Може би ще имате деца, може би не. Може би ще сте разведени на 40, а може би ще танцувате патешкия танц на 75-тата годишнина от брака си. Каквото и да правите, не се възгордявайте много, нито се ругайте!

Избраните от вас решения са наполовина резултат от късмета. Което е валидно и за всички останали.

Наслаждавайте се на тялото си! Използвайте го по всевъзможни начини! Не се безпокойте от начина, както и от това, какво другите мислят за него!

Тялото ви е най-страхотният инструмент, който някога сте имали. Танцувайте, даже и ако нямате къде да го правите, освен в дневната!

Четете упътванията, даже и ако не ги спазвате!

Не четете списания за красота! Те само ще ви накарат да се чувствате грозни.

Старайте се да опознаете родителите си! Не знаете кога ще си отидат. Бъдете мили с хората от вашето поколение! Те са най-добрата ви връзка с вашето минало и са вероятно хората, които ще са до вас и за в бъдеще. Помнете, че приятелите идват и си отиват, но на малко от тях трябва да държите.

Работете здраво, за да преодолеете разстоянията в географски смисъл и в начина на живот, защото колкото повече остарявате, толкова повече са ви необходими хора, които са ви познавали, когато сте били млади. Поживейте в Ню Йорк, но го напуснете преди да ви е направил прекалено твърди. Поживейте в Северна Калифорния, но я напуснете, преди да ви направи твърде меки. Пътувайте!

Приемете някои вечни истини: цените ще растат, политиците ще лъжат. Вие също ще остареете. И когато това стане, ще си въобразявате, че когато сте били млади цените са били умерени, политиците честни, а децата са уважавали родителите си. Уважавайте родителите си! Не очаквайте друг да ви поддържа! Може би притежавате фонд. Или имате заможен съпруг(а). Но никога не знаете кога те могат да изчезнат.

Не цапотете твърде косата си или на 40 тя ще изглежда като на 85! Внимавайте със съветите, които възприемате, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават!

Съветът е форма на носталгия. Даването му е начин да извадиш миналото от отпадъчните води, да го избършеш внимателно, да добоядисаш по-грозните му части и го възстановиш за повече, отколкото струва.

Но вярвайте ми за плажното масло!

 

Рецепти за лично щастие и мотивация – Еленко Ангелов, thespiritofoknele.org

Издателство: ОКНЕЛЕ, thespiritofoknele.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.