Най-доброто време да бъдем себе си започва от днес

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Най-голямото щастие е да живеем в настоящето и да сме доволни от това, което виждаме около себе си.

На определен етап в живота въпросът вече не е какви ще станете, а какви сте станали. Онова, което сте възприемали като бъдеще, се е превърнало в настояще и сигурно се чудите дали животът ви нямаше да е по-хубав, ако бяхте живели по-пълноценно. Но как бихте могли? Били сте прекалено заети да мислите за бъдещето!

След като прехвърлите определена възраст, не ви се вярва, че сте пропилели и една минута от младостта си, без да и се насладите. И сега в никакъв случай не искате да продължите да крадете от собствения си живот, искате да се потопите дълбоко в него и да изживеете настоящия момент. Най-после разбирате не само на теория, но и с всяка клетка на тялото си, че нямате нищо друго в този миг.

Вече не затваряте очи, чудейки се какви ще бъдете след 20 години: ако сте умни, анализирате записа на сегашното си съществуване, за да следите как се справяте сега. Възприемате настоящето като непрекъснат акт на съзидание. Вглеждате се по-внимателно в мислите, поведението и отношенията си с другите. Разбирате, че ако подхождате към живота от позицията на страх и раздяла, няма причина да очаквате нещо друго освен страх и раздяла. Искате да укрепите силните си страни и да намалите слабостите. Молите да ви бъдат простени нещата, от които се срамувате. Вече не търсите удовлетворение в нещата извън себе си, завършеност – в другите, спокойствие – в миналото или в бъдещето. Вие сте такива, каквито сте, а не каквито бихте могли да бъдете някой ден. Животът ви е това, което е, а не каквото би могъл да бъде някой ден. Съсредоточете се върху това кои сте и какъв е животът ви сега и стигате до ироничното и почти смешно заключение: да, удовлетворението е в самото пътуване.

Когато си припомняме моментите, които сме отминали без да се замислим, всички изпитваме желанието да ги изживеем отново – и този път както трябва! Понякога това е възможно. Много хора изкупуват вината си, че не са били добри родители, като стават много добри дядовци и баби. И често точно затова децата им прощават. Някои ситуации обаче не могат да бъдат повторени толкова лесно и никак не е просто да наваксаме определени години. Точно затова е важно да разберем, че най-доброто време да се помъчим да бъдем в най-добрата си форма е настоящият момент. Никога няма да имаме по-добър шанс.

 

Възрастта на чудесата – Мериан Уилямсън, marianne.com

Издателство: Екслибрис, exlibris.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги