Изкуството да бъдеш сам

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: gokqsw.com

снимка: gokqsw.com

Смисълът на една връзка е в това, другият да ме изправи лице в лице с моите недостатъци. Да ми покаже, къде още не съм съвсем цялостен.

Някои хора се страхуват от самотата. Без партньор те се чувстват нежизнеспособни, не са в състояние да са щастливи и се надяват, че самотата им ще изчезне ако живеят с някого другиго. Двама нещастни партньори обаче не стават щастливи от съвместния живот. Още повече че се страхуват да не изгубят другия отново. На базата на страха не се гради истинска любов.

Да бъдеш сам е задача, която все някога изниква пред всекиго и от която той не може да избяга – тя просто трябва да бъде решена. Това не означава да си отшелник или саможивец. Тази самота не е мъчително самотничество или изолация. Ако владея изкуството да бъда сам, означава, че съм в будно себе-съзнание, в пълна хармония с Едното. В това си съзнание съм свързан с другите и с цялото по много интензивен и дълбок начин, който не идва от разума, а обхваща всички области на битието. Едва тогава съм свободен. Едва тогава е възможна истинска любов.

Мога да срещна идеалния партньор едва когато сам съм се превърнал в идеален партньор. Мога да срещна голямата си любов едва тогава, когато съм я открил вътре в себе си. Тогава всъщност вече не се нуждая от нея във външния свят, но само така я правя възможна, привличам я според закона за резонанса. Смисълът на една връзка е в това, другият да ме изправи лице в лице с моите недостатъци. Да ми покаже, къде още не съм съвсем цялостен. Сблъсъците с другия, при когото оставам, защото го обичам, трябва в края на краищата да ме отведат при самия мен. Тогава партньорът ми е идеалният за мен, и аз за него. Заедно извървяваме пътя към самите себе си.

Голямото щастие за мен не се изразява в получаването на колкото се може повече любов от моя партньор, а в развиването на способността да дарявам любов. Докато аз самият не обичам, душата ми остава празна. Целта на едно партньорство следователно не е любящо гушкаща се двойка, в която единият не може да живее без другия, а в идеалния случай това са двама души, които са станали цялостни, които не се нуждаят един от друг, тъй като всеки е поел в себе си аспектите на другия.

 

Духовните закони на живота – Курт Тепервайн, kurt-tepperwein.zentrum-leben.de

Издателство: Софтпрес, soft-press.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си