Изкуството да бъдеш сам

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: gokqsw.com

снимка: gokqsw.com

Смисълът на една връзка е в това, другият да ме изправи лице в лице с моите недостатъци. Да ми покаже, къде още не съм съвсем цялостен.

Някои хора се страхуват от самотата. Без партньор те се чувстват нежизнеспособни, не са в състояние да са щастливи и се надяват, че самотата им ще изчезне ако живеят с някого другиго. Двама нещастни партньори обаче не стават щастливи от съвместния живот. Още повече че се страхуват да не изгубят другия отново. На базата на страха не се гради истинска любов.

Да бъдеш сам е задача, която все някога изниква пред всекиго и от която той не може да избяга – тя просто трябва да бъде решена. Това не означава да си отшелник или саможивец. Тази самота не е мъчително самотничество или изолация. Ако владея изкуството да бъда сам, означава, че съм в будно себе-съзнание, в пълна хармония с Едното. В това си съзнание съм свързан с другите и с цялото по много интензивен и дълбок начин, който не идва от разума, а обхваща всички области на битието. Едва тогава съм свободен. Едва тогава е възможна истинска любов.

Мога да срещна идеалния партньор едва когато сам съм се превърнал в идеален партньор. Мога да срещна голямата си любов едва тогава, когато съм я открил вътре в себе си. Тогава всъщност вече не се нуждая от нея във външния свят, но само така я правя възможна, привличам я според закона за резонанса. Смисълът на една връзка е в това, другият да ме изправи лице в лице с моите недостатъци. Да ми покаже, къде още не съм съвсем цялостен. Сблъсъците с другия, при когото оставам, защото го обичам, трябва в края на краищата да ме отведат при самия мен. Тогава партньорът ми е идеалният за мен, и аз за него. Заедно извървяваме пътя към самите себе си.

Голямото щастие за мен не се изразява в получаването на колкото се може повече любов от моя партньор, а в развиването на способността да дарявам любов. Докато аз самият не обичам, душата ми остава празна. Целта на едно партньорство следователно не е любящо гушкаща се двойка, в която единият не може да живее без другия, а в идеалния случай това са двама души, които са станали цялостни, които не се нуждаят един от друг, тъй като всеки е поел в себе си аспектите на другия.

 

Духовните закони на живота – Курт Тепервайн, kurt-tepperwein.zentrum-leben.de

Издателство: Софтпрес, soft-press.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.