Как да превърнем всяко събитие в живота си в духовно израстване?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Всяко нещо, което ни се случва, има причина  и ни кара да се замислим за истински важното и да продължим напред. Извличайки поука от всичко израстваме духовно.

Разказът на душата превръща всяко събитие, ставащо в живота ви, в удобен случай за духовно израстване. Независимо колко болезнено или травматизиращо е то, може да ви помогне да развиете душевните качества състрадание, умение да прощавате и мъдрост. Пример на опит за създаване на разказ за душата откриваме във филма „Лабиринтът на Пан“. Живеейки с жесток втори баща, едно момиченце се бори да съхрани духовната си същност чрез разказа.

Основните елементи за създаване на разказ на душата са следните:

Назовете събитието. Разказите на душата не са наивни. Не отричат действителността. За истинско духовно съзряване след дадено събитие трябва да разберете напълно какво е станало.

Определете качеството на душата. Открийте едно или повече специфични душевни качества, които сте призвани да развиете вследствие на събитието.

Позволете на душата ви да се излекува. Нека любовта, мъдростта, прозорливостта, съчувствието, радостта, смелостта или други душевни качества ви помогнат да се излекувате от болката или травмата, от които може би страдате.

Развийте душевно качество. Докато се лекувате, работете, за да въплътите в по-голяма степен качеството, за което трябва да научите.

Отворете душата си. Помните, че не сте сами в своята борба или в трудностите. Не превръщайте травмата си в център на всичко. Отворете очи и вижте кой друг има нужда от обич, подкрепа и приятелство, за да се възстанови от рана, подобна на вашата.

Заемете се с кармата на душата. След това превърнете своята „лоша“ карма в душевна или карма на служенето, като покажете на другите какво сте научили от преживяването си, така че те по-умело да избягват подобни болезнени обстоятелства в собствения си живот.

Молете се за душата на другите. Осъзнайте, че всички, които са ви наранили, са го сторили, защото им липсва душа. Въпреки че няма как да контролирате дали ще развият душевни качества, може да изпращате положителни мисли на пътя им, така че един ден да го направят.

Споделете своя разказ на душата. След като вече сте излекувани, споделете своя разказ, така че и другите да имат полза от душевните качества и уроците, които събитието ви е помогнало да усвоите.

 

Отвъд тайната – Лиза Лав, doctorlisalove.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си