Тайната на общуването е в откровеността пред себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Джеймс Хюмс: “Изкуството на общуването е езикът на лидерите.”

Сега искам да обърнем внимание на общуването, как да общуваш успешно с всички, с които работиш и живееш. Искаш ли да ти издам една тайна към успеха в живота, която ти е пред очите? Всъщност не е тайна, просто повечето от нас не са били научени да обръщат внимание на това, ето защо малцина го правят.
Колко високо ще се издигнеш? Сигурно си даваш сметка, че умението ти за общуване е пряко свързано с мащаба на успеха, който ще постигнеш в личен, финансов или в обществен план, мисълта ми е, че усъвършенстването на общуването е задължително.

Най-шантавото, онова, което най-много ме озадачава, е следното: макар повечето хора да приемат твърдението ми, че усъвършенстването на общуването е ключ към големия успех, те не правят нищичко, за да променят този аспект от живота си. Истината е, че ще ни се налага да общуваме всеки ден до края на живота си: с брачната половинка, с бизнес партньори, с децата и с роднините, с приятели и дори с непознати. Така споделяме репутацията си даже с хора, чиито имена не знаем. Ако ти кажа, че бракът ти ще се разпадне през следващата година, че децата ти ще се разбунтуват срещу теб през идните шест месеца или напредъкът в работата, който си постигнал три години, ще бъде заличен през следващите деветдесет дни, ако не превърнеш общуването в главен приоритет, ще започнеш ли да се чудиш какво да направиш, или незабавно ще кажеш: „Окей, съгласен съм. Откъде да започна?“

Нямаме кристално кълбо, нито дарба за предсказване на бъдещето, нали? Знаем само, че ни очакват затруднения. И щом е така, не трябва ли още сега да се потрудим за смекчаване ударите на съдбата?
Не трябва ли да обърнем сериозно внимание на този изключително важен аспект от живота ни?
Да започнем с възгледите ти относно начина, по който предпочиташ другите да общуват с теб. Помисли след какви думи на партньора, си усещаш най-силно любовта му. Посочи между три и пет примера. Важно е да ги запишеш, за да си изясниш как предпочиташ да общуват с теб. Ето ти жокер: „Чувствам се най-обичан/а от съпругата/съпруга си, когато той/тя…“
И попълни празното място.
Запиши още между три и пет варианта. Най-важното е да си откровен пред себе си.

 

Стани проницател – Анди Андрюс, andyandrews.com

Издателство: SkyPrint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги