Научи се да бъдеш благодарен и се наслаждавай на това, което е тук и сега

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Каквото и да искам, Първо ще помогна на някого другиго да го получи.
Каквото не искам, Първо ще спра да го правя на другите.

Искаш да се научиш да се наслаждаваш на това, което е тук и сега. Така, че трябва да помогнеш на някого да се научи да се наслаждава на същото. А това е съвсем лесно. Трябва да се научи да бъде благодарен.

Окуражавайки другите да бъдат благодарни и да изразяват благодарността си към хората около тях. Искам да кажа, много често, когато седим и разговаряме с някого, той започва да се оплаква от нещата в живота си. Не му пращат достатъчно в службата, партньорката му не го цени, гърбът пак го боли…
Опитай се да слушаш със съчувствие; и после, ако успееш, обърни разговора към хубавите неща, които му се случват в живота. Ако той се вслуша, поговори малко за това колко по-приятно ще бъде за него и за другите хора, ако поговори за всички красиви неща, които стават с него – нещата, за които трябва да е благодарен.
Разбира се, твоето сегашно състояние на ума не е нещо, което можеш да решиш да имаш – било то лошо или хубаво.
То ще изскочи от семената, които си поял, да речем, преди една седмица.

Когато окуражаваш другите да бъдат благодарни, ти посяваш семена в собственото си съзнание да преживяваш задоволство.
Тези семена ще се отворят и внезапно ти отново ще бъдеш способен да осъзнаваш напълно всичко хубаво и да оценяваш красотата на това, което ти се случва точно сега.
И отново, както често се случва, изглежда достатъчно само да се говори за правилния начин на извършване на нещата… и магията започва да действа незабавно.

 

Кармата на любовта – Геше Майкъл Роуч, geshemichaelroach.com

Издателство: Жануа ’98, janua-98.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си