Научи се да бъдеш благодарен и се наслаждавай на това, което е тук и сега

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Каквото и да искам, Първо ще помогна на някого другиго да го получи.
Каквото не искам, Първо ще спра да го правя на другите.

Искаш да се научиш да се наслаждаваш на това, което е тук и сега. Така, че трябва да помогнеш на някого да се научи да се наслаждава на същото. А това е съвсем лесно. Трябва да се научи да бъде благодарен.

Окуражавайки другите да бъдат благодарни и да изразяват благодарността си към хората около тях. Искам да кажа, много често, когато седим и разговаряме с някого, той започва да се оплаква от нещата в живота си. Не му пращат достатъчно в службата, партньорката му не го цени, гърбът пак го боли…
Опитай се да слушаш със съчувствие; и после, ако успееш, обърни разговора към хубавите неща, които му се случват в живота. Ако той се вслуша, поговори малко за това колко по-приятно ще бъде за него и за другите хора, ако поговори за всички красиви неща, които стават с него – нещата, за които трябва да е благодарен.
Разбира се, твоето сегашно състояние на ума не е нещо, което можеш да решиш да имаш – било то лошо или хубаво.
То ще изскочи от семената, които си поял, да речем, преди една седмица.

Когато окуражаваш другите да бъдат благодарни, ти посяваш семена в собственото си съзнание да преживяваш задоволство.
Тези семена ще се отворят и внезапно ти отново ще бъдеш способен да осъзнаваш напълно всичко хубаво и да оценяваш красотата на това, което ти се случва точно сега.
И отново, както често се случва, изглежда достатъчно само да се говори за правилния начин на извършване на нещата… и магията започва да действа незабавно.

 

Кармата на любовта – Геше Майкъл Роуч, geshemichaelroach.com

Издателство: Жануа ’98, janua-98.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си