Първо обичай ти, после и ти ще бъдеш обичан

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Стивън Кови: „Първо се опитай да разбереш, после да те разберат.“

Започни с малки жестове. Ако жена ти държи непрекъснато да й обръщаш внимание, ако е канарче, а ти смяташ, че си й отделил достатъчно време и че спешните задачи вече те притискат… абе, разбирам те. Разбирам те, но те съветвам да преосмислиш малките жестове, които можеш да направиш и които ще окажат голямо въздействие на настроенията на съпругата ти.

При 99 градуса по целзий водата си е вода, но когато температурата се повиши само с един градус, се достига точката на кипене. Вече имаме не само вода, а и пара, която може да задвижи локомотив. Може би ти остава мъничката стъпка, може би не подозираш, че си на косъм от важната промяна в брака си, може би трябва да направиш крачка извън своята зона на комфорт, защото всеки момент ще стигнеш на мястото, където недоразуменията ще изчезнат. Никога няма да разбереш какво е, докато не се опиташ.
Непрекъснато чувам едно и също: „Ще се опитам, ще се опитам.“ „Ще го направиш ли? – питам, отговарят ми „Да, ще се опитам.“

Знаете ли какво казвам много често: „Не става с опитване, или го правиш, или не. Не се опитвай, а действай.“
В „Седемте навика на високоефективните хора“  Стивън Кови казва: „Първо се опитай да разбереш, после да те разберат.“ Искаш ли първо да потърсиш обичта, а после да си обичан? По какъв начин ще покажеш обичта си, така че съпругата ти, приятелката ти или детето ти да я почувстват и да са благодарни за нея?

Ако бъдещето на брака или на връзката ти зависи от това да започнеш да изразяваш обичта си още днес, ще намериш ли начин да го сториш? Разбира се, че ще намериш. Не губи време: важното е да изразиш чувствата си още днес. Как ще постъпиш? Започни да действаш. Любовта, която даряваш, се връща при теб, при това ще бъде нова и вълнуваща.

Ще видиш връзката си в съвсем нова светлина. Ще започнеш да причисляваш хората към съответните групи: златни рибки, канарчета, котенца или кученца, и докато го правиш, ще започнеш да разбираш как да изразяваш обичта и одобрението си, как да насърчаваш хората около себе си. Тогава ще откриеш, че отделеното време и усилията са несравнимо по-малки от наградата, която те очаква.

Първо се опитай да разбереш, после ще разберат и теб. Първо обичай и ще бъдеш обичан. Бракът или връзката ти ще са много по-удовлетворяващи, а животът ти – много по-успешен от всяко отношение, а ти само защото си станал неподражаем майстор в общуването. Вече владееш умението да изразяваш любовта и одобрението си и с удивление ще установиш, че ти се връщат многократно.

Стани проницател – Анди Андрюс, andyandrews.com

Издателство: SkyPrint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги