Развийте добрите си качества

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: cloudfront.net

снимка: cloudfront.net

Концентрирайте се върху развитието на положителните си страни и постигнете целите си в живота.

Малко са напълно уравновесените, добре развити хора. Твърде много хора имат прекрасна способност в известни направления, добро образование, отлична подготовка и все пак са лишени от нещо, което спъва целия им живот и омаловажава последствията от голямото им трудолюбие.

Мнозина от нас имат някоя малка слабост, която помрачава и съсипва силните страни на характера. Колко е унизително за някого, че е стигнал до зряла възраст с някаква такава болест или с някакъв такъв недостатък, без сам той да е съзнавал това или поне да е намерил средство срещу тях. Недостатъкът е може би малък и все пак, ако осакатява живота, ако пречи на напредъка, ако е източник на постоянно унижение, ако става причина, за да се стесняваме, какво страшно нещастие е това за нас! Каква жалка гледка представлява силен мъж, жертва на някаква дребна слабост, която спъва възхода на една отлична кариера при други условия! Ако родител или учител посочи на детето слабостта, която би била може би съдбоносна, ако не се премахне, и го научи как да се пази от нея, как да засили недостатъчно развитата си способност чрез умствени упражнения, каква огромна помощ би била за детето, която ще го предпази от неуспех в живота!

Печално е да видим младеж, преклонил глава пред това, което нарича съдба, което според него се крие в гънките на мозъка му или му е предадено по наследство от неговите предшественици. Защо да влачим слабостите си цял живот, когато с малко разум, с малко правилно мислене можем скоро да ги премахнем!

Ако съзнавате, че имате някаква умствена слабост, че ви липсва някоя способност, чрез съсредоточаване от време на време на мисълта в противоположно направление и чрез насочване към съвършените качества, които желаете да имате, скоро ще премахнете тази слабост. Само нормалното мислене създава нормален живот.

Но ако оставите недоразвитите си способности, като не си служите с тях и не се опитвате да ги развиете, как бихте се надявали да ги засилите някога? Не можете да развиете симетрично едно тяло, просто като упражнявате само ръцете. Същото нещо става с умствените способности. Тези, с които не си служим, се израждат. Ако копнеете за нещо и се стремите към него с цялата си сила настоятелно и дълго време, не може да не се приближите към него; ще получите това, което желаете.

Ако стремежът ви към мъдрост е достатъчно силен и достатъчно настойчив, ще станете мъдри. Ако се стремите към леност и просто към удоволствие, ще ги получите, не трябва обаче да очаквате мъдрост, докато правите усилия към друга цел.

Ако търсите здраве, говорите за здраве, мислите за здраве, представяйте си в съзнанието, че сте здрав, така както скулпторът си представя статуята, която създава от мрамор. Живейте с тази мисъл постоянно и ще създадете здраве.

Искате ли да се избавите от бедност? Поддържайте мисълта за богатство, с което да живеете смислено, а не да потискате другите и то ще ви дойде така сигурно, както розата разцъфва от пъпката.

„Мисли за това, което желаеш, и то ще се яви в живота ти“.

Ако например меланхолията, т. е. гледането твърде сериозно на света, е съдбоносната ви слабост, можете да превъзмогнете окончателно това състояние за кратко време, като съсредоточавате мисълта си постоянно върху светлата, радостната, слънчевата страна на нещата. Ако постоянствате в това, след време рядко ще ви нападат мрачни мисли. Когато ви дойде лоша мисъл, изгонете я от ума си. Изгонете я така, както ще изгоните крадеца от къщата си. Ако някой разбойник се е вмъкнал в стаята ви, значи ли това, че трябва да то оставите да стои в нея? Махнете завесите на прозорците и позволете на слънцето да нахлуе в нея, мракът веднага ще изчезне. Не е трудно да извършите това, но винаги, когато живеете с мисъл, която ви угнетява, вие се сближавате с нея и я каните да остане при вас. Когато разглеждате нещата откъм мрачната им страна, тогава насърчавате всичко, което почерня живота ви и спъва кариерата ви.

Не се страхувайте да търсите и да повтаряте постоянно качествата, към които се стремите или предмета на амбициите ви. Дръжте желанието си на преден план в мисълта си. Решете, че ще притежавате тези неща и че няма да приемете нищо друго и тогава ще останете учудени, като видите колко скоро ще станете магнит, който привлича нещата, към които се стремите.

Ако копнеете за хубава кариера, мислете за нея, насочвайте се към нея, дръжте се здраво за нея и не само ще подготвите съзнанието си, за да я получите, но и ще увеличите силата на съзнанието да я привлече.

Всички знаем, че по някакъв начин повечето хора получават нещата, които желаят и за които се борят постоянно. А дори и да не получат всичко, което искат, те се приближават много до него, получават много повече от него, отколкото ако не са се стремили така настойчиво и не са се борили без отдих. Ние имаме способността да променяме притегателната сила, да я увеличаваме или да я намаляваме съразмерно копнежа ни към нещо известно.

Мнозина заболяват от мисълта, че са особени в известно отношение. Някои от тях мислят, че са наследили някаква склонност или особеност от родителите си и я търсят постоянно у себе си. А точно по този начин се явяват тези особености — получаваме това, за което мислим постоянно или го задържаме непрекъснато в ума си. Тези хора следователно увеличават злото, като се кахърят за него и живеят с мисълта за лошите последствия от него. Те са чувствителни към недостатъците си. Никога не искат да се говори или чува за тях, но самата мисъл, че имат такива, убива у тях вярата им в себе си и пречи на напредъка им. А повечето от тия особени и неестествени неща са просто плод на въображението или са преувеличени от въображението. Толкова дълго се е занимавало лицето с тях като нещо истинско, че те вече са станали истина за него. Лекът е точно в обратното — да се живее с положителните качества и да се пренебрегват вероятните недостатъци.

 

Човекът господар на мислите и чувствата си – Орисън Марден, Orison Marden

Издателство: Здраве и щастие, zdrave-schtastie.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.