Как да се научим по-добре да разбираме себе си?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

От какво се ръководим, когато правим избор? 

Когато детето си удари главата и започне да плаче, един от родители вероятно ще му каже, че „боли“ или че то „изпитва болка“. Така детето научава думите, които се прилагат към тези чувства. То обаче получава и критично важен урок за своето вътрешно преживяване и какво то означава. Научава, че е „нервно“ или „възбудено“ преди балетен рицитал, „уплашено“ от зъболекаря и „засрамено“ от отношението на неодобряващи поведението му възрастни. Част от разбирането и определянето на това, което изпитваме, с други думи, идва от обръщането на внимание към онова, което правим, и на ситуацията, в която го вършим.

Тази идея – важен стожер на философията на ума – е началната точка за Дарил Бем. Неговата теория приема, че когато вътрешните знаци, достъпни чрез интроспекцията, са слаби, определени или отсъстващи, правим заключение за природата и силата на убежденията и приоритетите ни от нашите действия и заобикалящите обстоятелства – точно каквото вършим, когато правим такива заключения за другите хора.

Колко много обичате италианската храна в сравнение с мексиканската? Вашият отговор, твърди Бем, идва от забелязването колко често посещавате италиански или мексикански ресторант (като вземете предвид, че разликите в удобствата и цените може да влияят върху избора ви). С други думи, отчитате точно същата информация, с която се съобразявате, ако се опитвате да се ориентирате в хранителните предпочитания на приятел или съсед. Как се чувствате по отношение на рок концерт в сравнение с народна музика, или футбол в сравнение с бейзбол?

Този процес на правене на заключения за вътрешните състояние от външното поведение може да се прилага дори към уж пряко видими състояния като глад или романтичен интерес.
„Току-що изядох втори сандвич – казвате си, – значи трябва да съм бил по-гладен, отколкото си мислех.“
„Откривам, че продължавам да ходя по улицата, където тя живее, заради възможността да я срещна – размишлявате, – това предполага, че трябва наистина да съм влюбен.“

Отново идеята е, че познанието за собственото вътрешно състояние до голямa степен се достига чрез същия скок в заключенията на наблюдаваното поведение към вътрешните чувства и приоритетите, които бихте направили за всеки друг, действал по същия начин при същите обстоятелства.

 

Най-мъдрият в стаята – Томас Гиловач и Лий Рос

Издателство: Изток-Запад, iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги