Вашата единствена работа, ако обичате света, е да бъдете щастливи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Да се грижиш за другите, да бъдеш техен пример и опора без да очакваш нищо в замяна, е една благородна цел, която изпълва съществуването ни с благодарност и смисъл.

Има една цел за постигане, още една човешка необходимост, която всеки от нас желае да изпълни. И тя е да се грижим за другите: да помагаме за създаването на свят, в който никой не страда, никой не е тъжен… Нуждата от покрив, желанието за докосване на друг човек и търсенето на младостта са мощни сили във всяко човешко сърце; но под тях, дълбоко в душата, е най-мощния от всички пориви и той е да осигурим всички тези неща, да осигурим щастие, на всички други живи същества. Ние всички искаме да сме свръх герои, да сме майки за всички останали.

Така че, как да използваме нашата връзка, за да спасим света – да донесем безопасност, комфорт и щастие на всички хора по света? Как да осъществим най-дълбокото от всички наши желания?
В системата на „Шлифоващия диаманти“ ние постигаме собствените си нужди, като посяваме семена, а единственият начин да се посеят семена е, като изпълняваме желанията на другите. Когато работим за другите, ние работим за себе си; и единственият начин да работим за себе си е, както работим за другите. Въпросът не е, че двете цели са припокриват; всъщност те са една и съща цел и дълбоко в себе си ние усещаме това.

И така, ако искате вашата връзка да помогне на света, достатъчно е да я направите успешна връзка. Най-доброто нещо, което вие двамата можете да направите за света, е да бъдете този жив пример; защото в крайна сметка хората не се интересуват какво казвате, те само наблюдават какво правите. И ако видят, че това, което правите дава резултат, те ще го опитат за себе си.
В крайна сметка вашата най-голяма отговорност и най-добрият начин да помогнете на целия свят е да имате успех в най-трудната задача на целия човешки живот: да станете щастлив човек, да станете щастлива двойка. Хората ще ви наблюдават и ако идеята за семената върши работа за вас и вашия партньор, целият свят ще ви последва. По този начин ние променяме света като компютърен вирус, който се разпространява бързо от един човек към безброй други хора.

Вашата единствена работа, ако обичате света, е да бъдете щастливи. А единственият начин да бъдете щастливи е, като посявате семената.

 

Кармата на любовта – Геше Майкъл Роуч, geshemichaelroach.com

Издателство: Жануа ’98, janua-98.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си