Овладей мислите си и ще овладееш чувствата си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: share24.gr

снимка: share24.gr

Докато не сте в състояние да контролирате чувст­вата си, вие не принадлежите сами на себе си.

Мислите и чувствата

Докато мислите с известни усилия и тренировка могат да бъдат следени и съзнателно променяни, то чувствата винаги могат да изненадат човека – да го направят безсилен или пък да го заредят с голяма сила. При­родата на чувствата е твърде променлива. Работата с тях е трудна и продължителна. Изискват се големи из­питания за чувствата, за да бъдат култивирани. Чувствата са огромна енергия, енергия с голяма сила и ако бъдат овладени, могат да свършат изключително полез­на работа за самия индивид и за цялото човечество.

Винаги трябва да се тръгва от анализа на чувствата – когато човек си изясни правилно чувствата, които са предизвикали дадени желания и действия, той напо­ловина ги е овладял. Природата на чувствата е трудна за опознаване по причина, че те се пораждат от всич­ко в света и още повече, избликват от подсъзнанието неочаквано, просто могат да връхлитат като ураган и да правят човека безпомощен. За овладяването и конт­ролирането на чувствата трябва много повече време и усилия, отколкото за мислите. Но овладените мисли са голям помощник и основен инструмент в процеса на овладяване на чувствата.

Когато ви връхлети свиреп ураган от чувства, първо­то, което трябва да направите, е да дишате дълбоко, да излезете сред природата, да тичате, защото така става трансформация на чувствената енергия във физическа. Говорим за тежките преживявания, които са в състояние да разболеят човека и дори да го доведат до смърт. Трябва да се борите с тези състояния. Това са неовладени енер­гии, които ви предстои да превърнете в свои слуги. До­като вие сте техни слуги, ще ви бъде много трудно. Гне­вът и яростта могат да направят големи поразии, а за­вистта и злобата да подтикнат човек към постъпки, кои­то да опропастят целия му живот. Особено сега, когато хората живеят скупчени в огромни градове и почти са се изолирали от природата, чувствата по-трудно се конт­ролират и изискват постоянно внимание и надзор.

Не е случайно, че западните държави обръщат голя­мо внимание на психоанализата. Ходенето на психоа­налитик, ако наистина е такъв, не е загубено време. Ко­гато човек си изясни какво точно чувства, кои са причи­ните за тези чувства и какво всъщност желае, може осъзнато, т.е. с по-малко усилия, да се справи с чувствата си.

Докато не сте в състояние да контролирате чувст­вата си, вие не принадлежите сами на себе си – приличате на лист, носен от вятъра. Никой човек не желае да е така зависим и затова постигането на контрол над чувствата е изключително важно. Този контрол ви придвижва светлинни години напред.

Животът не е изпълнен само с трудни чувства. Нали? Има и много положителни, радостни, благодатни чувства. Важно е да изграждате и да задържате тези чувства. Те творят добро за вас самите, за близките ви и за хората от цялата планета…

Зависимостите раждат страховете, от които се нуждаят тъмните същности. За да анализирате и за да изучавате чувствата си, трябва да се освободите от страховете и от зависимостта…

Когато съзнателно следите мислите си, започвате да осъзнавате и да владеете нюансите в дадени обсто­ятелства, които определено играят роля във формира­нето на крайния резултат от някакво събитие.

За да има мир и хармония на планетата и тя да може да се съвземе от безумието на вашата цивилизация, необходимо е следващата да внесе мир и хармония в живота и да се слее отново с природата, да заживее според изначалния Божий план. И това ще бъде.

 

Животът е твоя игра – Багрина Кларк

Издателство: Алтея

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си