Детето ви няма нужда от награди и наказaния

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: seguros-qs.es

снимка: seguros-qs.es

Не се дръжте с детето си като с подчинен, който трябва да заслужи вашето одобрение или е заплашен от вашето неодобрение…

Наказанията и наградите са демоде

Системата на моркова и тоягата е измислена, за да накара детето да се подчинява на вашия авторитет. Тя цели създаването на подчинение, конформизъм и робска психика. Покорното дете не е в състояние да мисли за себе си, то е податливо на групов натиск и може да бъде третирано зле от недобре настроени възрастни. Възпитанието чрез подчинение накрая води до бунт. Детето научава, че доминирането е правилният начин за постигане на целите, и не се научава да се кооперира с останалите. Наказанията и наградите нараняват самооценката на детето и повреждат връзките му с родителя. Вместо да създава покорни деца, моята система си поставя по-висок идеал: да отглеждаме съдействащи и съзнателни деца, които се учат по-скоро от опита си, отколкото от страха да не бъдат отхвърлени или наказани.

Уважение

То включва уважение към себе си и другите, но също и към социалния ред. Не можем да правим просто това, което ни се иска – това би създало безредие и социална нестабилност. Свободата и отговорността вървят заедно. Социалното равенство е неотменимо право на индивида. Всеки, включително и детето, заслужава да бъде уважаван независимо от възрастта, религията, пола или расата. Родителите трябва да се отнасят към децата с уважение, за да се научат децата да уважават себе си и другите. Нещо повече, родителите трябва да се държат така, че да печелят уважението на децата си.

Отделете време за приучване

Детето създава у себе си усещане за сигурност, когато се изправя пред предизвикателствата и ги преодолява. Добива чувството, че е в състояние да се справя с житейските ситуации. Така че щом забележите знаците на готовност и интерес, оставете детето да опитва и да си създава умения да се облече само, да си налее сок, да си прибере играчките, да си изпере бельото или да си направи домашните. Изберете такава задача, с която детето не е напълно сигурно, че ще може да се справи само, но пък вие знаете, че ще успее, стига да се потруди. Не спирайте да търсите нещата, които детето ви е готово да научи или да преодолее по пътя към автономията и усъвършенстването на уменията.

 

Не, това не са глезотии –Алисън Шейфър, alysonschafer.com

Издателство: Колибри,  colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.