Детето ви няма нужда от награди и наказaния

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: seguros-qs.es

снимка: seguros-qs.es

Не се дръжте с детето си като с подчинен, който трябва да заслужи вашето одобрение или е заплашен от вашето неодобрение…

Наказанията и наградите са демоде

Системата на моркова и тоягата е измислена, за да накара детето да се подчинява на вашия авторитет. Тя цели създаването на подчинение, конформизъм и робска психика. Покорното дете не е в състояние да мисли за себе си, то е податливо на групов натиск и може да бъде третирано зле от недобре настроени възрастни. Възпитанието чрез подчинение накрая води до бунт. Детето научава, че доминирането е правилният начин за постигане на целите, и не се научава да се кооперира с останалите. Наказанията и наградите нараняват самооценката на детето и повреждат връзките му с родителя. Вместо да създава покорни деца, моята система си поставя по-висок идеал: да отглеждаме съдействащи и съзнателни деца, които се учат по-скоро от опита си, отколкото от страха да не бъдат отхвърлени или наказани.

Уважение

То включва уважение към себе си и другите, но също и към социалния ред. Не можем да правим просто това, което ни се иска – това би създало безредие и социална нестабилност. Свободата и отговорността вървят заедно. Социалното равенство е неотменимо право на индивида. Всеки, включително и детето, заслужава да бъде уважаван независимо от възрастта, религията, пола или расата. Родителите трябва да се отнасят към децата с уважение, за да се научат децата да уважават себе си и другите. Нещо повече, родителите трябва да се държат така, че да печелят уважението на децата си.

Отделете време за приучване

Детето създава у себе си усещане за сигурност, когато се изправя пред предизвикателствата и ги преодолява. Добива чувството, че е в състояние да се справя с житейските ситуации. Така че щом забележите знаците на готовност и интерес, оставете детето да опитва и да си създава умения да се облече само, да си налее сок, да си прибере играчките, да си изпере бельото или да си направи домашните. Изберете такава задача, с която детето не е напълно сигурно, че ще може да се справи само, но пък вие знаете, че ще успее, стига да се потруди. Не спирайте да търсите нещата, които детето ви е готово да научи или да преодолее по пътя към автономията и усъвършенстването на уменията.

 

Не, това не са глезотии –Алисън Шейфър, alysonschafer.com

Издателство: Колибри,  colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си