Да изоставите мечтите си в името на сигурното работно място значи да изоставите себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Negócio Feminino

снимка: NegócioFeminino.com

За всички, които се страхуват да напуснат сигурната работа, за да последват мечтите си. Не забравяйте, че често, „забързани да осигурим живота си, забравяме да живеем“. Осмелете се да рискувате. Осмелете да последвате своето призвание. Дължите го на себе си!…

Открийте страстта си

Какво е вашето призвание? В коя сфера сте най-добри? Как да откриете своето средство за препитание, което не само да ви обогатява материално, но и да ви позволява да се самореализирате?

Започнете с най-простото: повярвайте в себе си. Преценете ценните си качества, силните си позиции и тогава вижте как можете да ги използвате по най-добрия за вас начин. Много често липсата на самоувереност ни задържа на длъжност или във фирма, която не харесваме. Ако при вас случаят е такъв, то тогава си направете ежедневна програма, чрез която да изградите, а в последствие и да затвърдите, своята самоувереност. Направете тази програма ваш главен приоритет и щом целта бъде постигната, вашите перспективи веднага ще се променят.

Кой съм аз? Какви са моите възможности?

Можете да мислите за себе си като за родител, семеен партньор или като за специалист в определена професионална сфера, но това е само част от това, което сте всъщност. Извън това остава въпроса какви са вашите възможности. Навярно имате някакви таланти и силни страни. Притежавате вродени наклонности към определени теми, а други не представляват никакъв интерес за вас. Има занимания, които ви носят удоволствие и други, които презирате. Всъщност, вие сте уникални като личност и тази неповторимост може да бъде вашият компас. Доверете му се и го оставете да ви води в живота.

Напомняйте си, че притежавате мощно подсъзнание, което ще ви ръководи и направлява. Обръщайте се към него ежедневно и изисквайте отговорите на важните за вас въпроси.

Направете си няколко списъка:

  • Напишете всички занимания, които ви доставят удоволствие.
  • Напишете си всички предимства и силни страни, своите минали и сегашни постижения.
  • Напишете този избор, който бихте направили за себе си, ако парите не представляваха проблем за вас и тези направления в професията, които ви се струват интересни, независимо от мнението ви, относно това, дали имате талант или възможност да им се посветите.

Отворете съзнанието си за различните варианти за избор и възможности. Имайте смелостта да мечтаете. Няма други граници, освен тези, които съществуват в съзнанието ви. Както казва медийният магнат Рупърт Мърдок: „Богатството предпочита смелите.“

Изборът на дейност, с която ще се занимаваме през живота си, е едно от най-важните ни решения, но като че ли ние се отнасяме към него с голяма доза небрежност. Понякога усещаме, че сме длъжни да се захванем с дадена работа от чисто финансови съображения, друг път се хвърляме към дадена професия, защото имала „превъзходни перспективи“, докато в действителност тя изобщо не ни е по сърце. Такива решения са отчайващи и не са задължителни, ако само помислите и разберете, че съществуват огромно количество варианти за избор. Разбира се, може да има някакъв по-продължителен период — няколко месеца или година, в който да се окажете пред необходимостта да вършите нещо — каквото и да е, което не ви доставя удоволствие, за да свържете двата края, да си изплатите дълговете или да започнете нещо ново, но пред вас винаги ще изникват нови възможности, ако вие сте отворени и готови да ги приемете. Никога не се продавайте евтино. Вие заслужавате много повече от някаква банална работа. Няма сума, която да компенсира стоенето ви на длъжност, която за вас е затвор и ви лишава от вдъхновение, или пък на такава, която не ви позволява да постигнете мечтите си. Както се казва в такива случаи: „Забързани да осигурим живота си, да не забравяме да живеем“. Бъдете смели: търсете направления, към които ви влече вашето желание и страст.

Всеки в живота си има призвание или мисия. Не можете да я замените с нищо друго, а и никой не може да я осъществи вместо вас. Задачата на всеки човек е да открие своята уникалност и възможността да я реализира. Животът е пълен с различни варианти за избор и възможности, така че следвайте сърцето и инстинктите си. Намерете нещо, което ви вдъхновява и му се посветете. Именно в това е възможността да се самореализирате, като едновременно сътворите нещо за света.

„Всяко призвание е грандиозно, ако полагаш грандиозни усилия да го достигнеш.“ — е казал Оливър Холмс. Независимо дали продавате застраховки „живот“, проектирате сгради и съоръжения, управлявате компании, пишете книга, правите проучвания, или подстригвате косите на хората — намерете в тази работа страст и въодушевление. Ако успеете да го направите, ще преуспеете, както никога преди това. Доверете се на инстинктите си. Намерете нещо, в което вярвате, и му се отдайте изцяло. Правете това, което обичате — и парите сами ще ви последват.

 

Успехът и парите – Джон Кехоу, learnmindpower.com

Издателство: Феникс Дизайн

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.