Първо потанцувай. После мисли. Това е естественият ред на нещата

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Писателски блог | 0 Коментара
снимка: isoccombenti.files.wordpress.com

снимка: isoccombenti.files.wordpress.com

Самюъл Бекет. Икона на абсурда. Крива усмивка пред брилянтната нелепост на живота. Утвърждаване на човешкото битие чрез пълното отрицание на неговия смисъл.

Нашата селекция от цитати на Бекет може да ви усмихне или разплаче и най-вероятно ще направи първо едното, а след това другото. А накрая може би ще се окаже, че те са едно и също нещо.

1. Постоянно опитваш. Постоянно се проваляш. Това няма никакво значение. Опитай отново. Провали се отново. Провали се по-добре.

2. Мога ли да съществувам? Ако съществува само тишината, къде ще бъда аз? Не знам и никога няма да разбера – в тишината нищо не се разбира. Трябва просто да продължиш. Аз не мога да продължа. Ще продължа.

3. Няма нищо по-забавно от нещастието. Гарантирам ви това. То е най-комичното нещо на света.

4. Краят се намира точно в началото и все пак ти продължаваш.

5. Обикновено не виждах много. И не чувах особено много. Не обръщах внимание. Ако трябва да бъдем точни, аз не присъствах. Ако трябва да бъдем съвсем точни, всъщност никога не съм бил никъде.

6. Първо потанцувай. После мисли. Това е естественият ред на нещата.

7. Без значение дали съм роден, или не, дали съм живял, или не, дали съм умрял или почти умиращ, аз трябва да продължа да правя каквото винаги съм правил, без да знам какво е това, което правя, нито кой съм, нито къде съм, нито дали съм.

8. Объркването не е мое откритие. Не можем да чуем петминутен разговор, без да узнаем за объркването. То е навсякъде около нас и нашият едничък шанс сега е да го пуснем да влезе. Единственият шанс за промяна е, ако отворим очите си и съзрем хаоса. Това не е хаос, чийто смисъл можеш да откриеш.

9. Сълзите по света поддържат едно постояно количество. Когато някой започне да плаче, на друго място друг спира. Същото важи и за смеха.

10. Когато един човек е в гората и си мисли, че ходи в права линия, той всъщност се движи в кръг. Аз дадох всичко от себе си да се движа в кръг, надявайки се поне така да успея да ходя в права линия.

11. Ако съществува един въпрос, който ме ужасява, един въпрос, на който никога не съм успявал да изнамеря задоволителен отговор, то това е въпросът какво правя.

12. Защото в мен винаги са живели двама глупаци – единият не желае нищо повече от това да остане точно на мястото, на което е, а другият си представя, че животът би могъл да бъде малко по-поносим няколко крачки по-напред.

13. Когато си затънал до шията, не ти остава нищо друго, освен да пееш.

 

Подбор и превод за МОСТ за книги – Тереза Светославова

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си