Защото понякога, дори да обичаш, си тръгваш…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Писателски блог | 0 Коментара
0

снимка: geneeugene.wordpress.com

Не е истина, че човекът, който те обича, не може да те изостави. Може! Повярвай, може! И ще го направи рано или късно, щом отношенията му с теб не му носят радост и щастие. Щом, отдавайки се на теб, тръгва против другите и жертва много заради това да бъде заедно с теб, а не получава нищо в замяна. Щом се разочарова, че когато те е поставил на пиедестал, а ти не си му подал ръка и не си го сложил заслужено редом до себе си… А именно благодарение на него сега ти стоиш на този пиедестал… Този човек знае, че ти не си длъжен да му даваш нищо в замяна, и заради него не си длъжен да рискуваш и жертваш дори и най-малко, затова за него такива отношения са непоносими… И ще те изостави тогава, когато разбере, че за теб значи по-малко, отколкото ти за него… Няма да ти каже нищо и в нищо няма да те упрекне. Ти даже няма да разбереш. Защото е глупаво и нелепо да се проси взаимност и разбиране за любов… Ще си отиде тихо и мълчаливо, и най-страшното – внезапно! И още по-страшното е, че такива хора никога не се връщат!

 

Оскар Уайлд

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си