Щом преодолеем страховете си, ще бъдем по-щастливи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Страхът ни държи на крачка от осъществяването на най-желаното: щастлив живот, взаимна обич и мечтаната работа. От нас се иска просто да му се противопоставим.

Бъдете действени. Бъдете сърцати и храбри! Не позволявайте на страха да ви смачка.

Страхът пречи на креативността, с която Бог ни е дарил. Страхът вероятно е потискал желанието ви да се грижите за семействата си. Ако е така, трябва да го преодолеете. Съберете силите си и изобличете този самозванец страха – той никога не е имал власт над вас. Не се страхувайте от мненията, клюките, брътвежите на всезнайковците. Не се страхувайте от провалите – те са мит. Провалите съществуват единствено за онези, които се предават. Вие няма да се предадете.

Страхът е враг на действието. В кои области той възпира прогреса ви? Страхът пречил ли ви е да получите повишение в работата си, да се впуснете в нова кариера, да реализирате големи печалби, да преустроите бизнеса си, да направите иновации? Страхът от провал и унижение възпрепятства креативните ни импулси и намалява способността ни да променяме заобикалящия ни свят.

Стъпка 1: За да преодолеем страха, първо трябва да го идентифицираме. Открийте пет области във вашия личен живот и бизнес, където страхът е спирал прогреса ви.

Когато тигърът се нахвърли върху вас, има две възможности – да се парализирате от страх или да котраатакувате. Ако не предприемете нищо, сте обречени. Ако отвърнете на атаката, възникват множество възможности, включително тигърът да се уплаши (или просто да си помисли, че ви хлопа дъската) и да избяга. Който иска да се развива, трябва да се научи да преодолява страховете си.

Стъпка 2: Ами ако страхът, престане да бъде фактор? Намерете подходи за справяне със страховете, които сте открили в стъпка 1. Какви действия трябва да предприемете, за да се преборите с тях? Съставете си списък.

Действието е избор. Вие готови ли сте за този избор? Решили ли сте какво ще правите, когато вашият момент дойде?

 

Седемте решения – Анди Андрюс,  andyandrews.com

Издателство: SkyPrint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си