Джон Стайнбек: Всички велики и ценни неща са обгърнати в самота…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Любими цитати от любими книги | 0 Коментара
снимка: WallpapersWide.com

снимка: WallpapersWide.com

Нобеловият лауреат Джон Стайнбек и неговият емблематичен роман „На Изток от Рая“ поставят пред нас голяма част от вечните въпроси… Има ли добро и зло? Праведни и грешни? Печелещи и губещи? Виновни и невинни…? Тези въпроси невинаги имат прости отговори. А ако отговорът е прост – може би трябва да се замислим дали е правилен…

1. Всички велики и ценни неща са обгърнати в самота.

2. И сега, когато вече не се налага да бъдеш перфектен, можеш да бъдеш добър.

3. Гордееш ли се със страданието си? То кара ли те да се чувстваш велик и трагичен? Е, помисли си… Може би играеш роля в постановка, чиято публика си единствено самият ти.

4. Хората винаги очакват от теб да бъдеш нещо. За предпочитане това, което са те.

5. Би било абсурдно да не разбираме еднакво добре както ангелите, така и дяволите, при положение, че ние сме ги измислили.

6. Когато човек каже, че не иска да говори за нещо, той обикновено има предвид, че не е в състояние да мисли за нищо друго.

7. Човекът винаги има избор и именно изборът му го превръща в човек.

8. Разбира се, хората се интересуват единствено от себе си. Ако в една история не се разказва за слушателя, той няма да я слуша.

9. Винаги съм смятал, че дори да изгубиш битката, би могъл да откраднеш една малка победа, като се изсмееш на провала.

10. Да бъдеш човек е велика отговорност. По-голяма отколкото просто да попълваш празните пространства във въздуха.

11. Истината, в която не искаме да повярваме, е много по-болезнена от всяка лъжа.

12. Усмихни ми се така, както би се усмихнал на спомен…

13. Защото времето може да свърши такава работа, каквато и динамитът не може.

14. Понякога човек предпочита да бъде глупав, ако това ще му позволи неща, които разумът му забранява.

15. Една силна жена е по-силна и от мъж, особено ако таи обич в сърцето си. Според мен любящата жена е нещо почти непоклатимо.

 

На Изток от Рая – Джон Стайнбек

Издателство: Колибри – colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си