За да се чувстваш щастлив, трябва да се занимаваш не с печеленето на пари, а с работата, от която получаваш щастие

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Щастието се крие в дребните детайли от ежедневието: усмивка, набързо открадната прегръдка, изречените думи да се пазиш, когато напускаш дома си всяка сутрин.

В първия момент, когато вече ще сте материално богати, детските ви неизпълнени желания – да си поиграете с колички или кукли, или да си направите къщичка от кубчета – избиват навън.

След това, като се наиграете, изведнъж ще се хвърлите в другата крайност. Ще започнете, образно казано, да се правите на клошар…

И след това полека ще се стабилизирате. Ето тогава при вас ще се появи нормално влечение към доброто качество на живот. Истински богатият човек никога няма да го различите сред другите в тълпата!

Истински богатият човек може да пътува и с метрото, за него това не е проблем.

Той гледа на това здание, на тази кола, на този магазин… и знае, че всичко това може да си позволи да го купи. Но нашият милиардер се отнася критично към това: „Трябва ли ми това? Няма ли да пречи на моя живот?“

На първо време всички без изключение смятате, че насладата ви, кефът се състоят в това, което не притежавате. В някакви безчетни пари, в немислимия престиж.

А когато го получите, започвате да разбирате, че в това освен главоболия изобщо няма друго, камо ли щастие. Само дертове….

За да не се случи това, ще ви се наложи, скъпи  мои, от самото начало да развивате не само материалната, но и духовната страна. Тази страна е търсенето на самия себе си!

Ако не мислите защо сте дошли на този свят, какво е предназначението ви… ако не мислите за тази страна на живота, ще се изправите пред празното корито. Дали с пари, или без пари, няма значение!

Когато го има богатството, а в душата няма нищо, това е нещастие!

Защо са ви повече пари? Всичките тези самолети? Яхти? Тази бронирана кола, за какво ви е? Щастието не е в тях?

Колко ви трябва? Три чинии на ден… Чифт чисто бельо… Място за преспиване…

Разберете най-важното! Парите са единствено разновидност на силата.

Също както всеки глупак може да напомпа мускули и да стане по-силен, по същия начин могат да се изкарат един-два милиона гущера за джобни пари.

Щастието не е в дебелия портфейл, не е в кариерата, не е в секса, не в количеството каквото и да било още….

Помислете с какво можете да сте щастлив? Къде можете да усетите насладата от живота? Ето какво трябва да си изясните!

За какво ви разказвам това? Внимавайте, моля, какво става с вас. Когато нещата ви тръгнат нагоре, това може да провокира при вас пристъп на „звездна болест“. И вашето семейство може да бъде заплашено от разпадане.

Помнете, скъпи, че никакви пари, никакви вещи, никакви думи и власт на кантара на Господ никога няма да тежат дори колкото една милионна от обикновеното човешко щастие, любовта и добрите отношения.

Не тичайте след миражите и не се откъсвайте все повече и повече от семейния оазис на любов, грижи и нежност.

 

Опитът на един глупак 3 – Мирзакарим Норбеков, norbekov.com, norbekov.bg

Издателство: Жануа ’98, janua-98.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.