За да се чувстваш щастлив, трябва да се занимаваш не с печеленето на пари, а с работата, от която получаваш щастие

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Щастието се крие в дребните детайли от ежедневието: усмивка, набързо открадната прегръдка, изречените думи да се пазиш, когато напускаш дома си всяка сутрин.

В първия момент, когато вече ще сте материално богати, детските ви неизпълнени желания – да си поиграете с колички или кукли, или да си направите къщичка от кубчета – избиват навън.

След това, като се наиграете, изведнъж ще се хвърлите в другата крайност. Ще започнете, образно казано, да се правите на клошар…

И след това полека ще се стабилизирате. Ето тогава при вас ще се появи нормално влечение към доброто качество на живот. Истински богатият човек никога няма да го различите сред другите в тълпата!

Истински богатият човек може да пътува и с метрото, за него това не е проблем.

Той гледа на това здание, на тази кола, на този магазин… и знае, че всичко това може да си позволи да го купи. Но нашият милиардер се отнася критично към това: „Трябва ли ми това? Няма ли да пречи на моя живот?“

На първо време всички без изключение смятате, че насладата ви, кефът се състоят в това, което не притежавате. В някакви безчетни пари, в немислимия престиж.

А когато го получите, започвате да разбирате, че в това освен главоболия изобщо няма друго, камо ли щастие. Само дертове….

За да не се случи това, ще ви се наложи, скъпи  мои, от самото начало да развивате не само материалната, но и духовната страна. Тази страна е търсенето на самия себе си!

Ако не мислите защо сте дошли на този свят, какво е предназначението ви… ако не мислите за тази страна на живота, ще се изправите пред празното корито. Дали с пари, или без пари, няма значение!

Когато го има богатството, а в душата няма нищо, това е нещастие!

Защо са ви повече пари? Всичките тези самолети? Яхти? Тази бронирана кола, за какво ви е? Щастието не е в тях?

Колко ви трябва? Три чинии на ден… Чифт чисто бельо… Място за преспиване…

Разберете най-важното! Парите са единствено разновидност на силата.

Също както всеки глупак може да напомпа мускули и да стане по-силен, по същия начин могат да се изкарат един-два милиона гущера за джобни пари.

Щастието не е в дебелия портфейл, не е в кариерата, не е в секса, не в количеството каквото и да било още….

Помислете с какво можете да сте щастлив? Къде можете да усетите насладата от живота? Ето какво трябва да си изясните!

За какво ви разказвам това? Внимавайте, моля, какво става с вас. Когато нещата ви тръгнат нагоре, това може да провокира при вас пристъп на „звездна болест“. И вашето семейство може да бъде заплашено от разпадане.

Помнете, скъпи, че никакви пари, никакви вещи, никакви думи и власт на кантара на Господ никога няма да тежат дори колкото една милионна от обикновеното човешко щастие, любовта и добрите отношения.

Не тичайте след миражите и не се откъсвайте все повече и повече от семейния оазис на любов, грижи и нежност.

 

Опитът на един глупак 3 – Мирзакарим Норбеков, norbekov.com, norbekov.bg

Издателство: Жануа ’98, janua-98.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си