Постигането на самоконтрол е пътят към балансирания живот

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Има ли зависимост между това какво ядем и как се чувстваме? Как да се храним така, че да придобием самоконтрол?

Ако силата на волята не е просто метафора, а има сила, която стои зад тази добродетел – откъде идва тя?

Отговорът изплува внезапно от един провален експеримент, вдъхновен от Марди Гра и други карнавали, провеждани през Великите пости. „Марди Гра“ означава „Тлъсти вторник“, денят, когато хората се подготвят за пости и саможертва, безсрамно угаждайки на страстите си. По този случай се приготвят специални лакомства. И лакомията е само началото. Загубата на самоконтрол се превръща в добродетел.

За психолозите в това има определена логика. Вероятно, като се отпускат преди Великите пости, хората биха могли да запазят силата на волята, необходима, за да издържат седмици за себеотрицание.

Няма глюкоза – няма сила на волята. Ако тялото използва глюкоза при упражняване на самоконтрол, означава ли това, че то започва да копнее за сладки храни? Отговорът е „да“ – може би лоша новина за онези, които се надяват да използват самоконтрола си, за да избягват сладкишите. Когато в ежедневието на хората  има повече изисквания за самоконтрол, гладът им за сладкиши се изостря. Въпросът не е просто в това, че човек иска повече храна като цяло; а изглежда изпитва глад специално за сладки неща.

И все пак, откритието за ефекта на глюкозата посочва някои полезни техники за самоконтрол. 

Хранете се така, че да придобиете сила на волята.

Вкусна храна и дълга дрямка са ключ към справянето със стреса в ежедневието.

Ето някои уроци и стратегии за това как да накарате глюкозата да работи за вас:

Нахранете звяра. Под звяра нямаме предвид Велзевул, а потенциалния демон вътре във вас или в хората, с които общувате. Изчерпването на глюкозата може да превърне и най-очарователния събеседник в чудовище.

Старият съвет „да закусиш добре“ се прилага по цял ден – особено в моменти, когато сте подложени на физически или умствен стрес. Ако ви предстои тест, важна среща или решаващ проект, не се заемайте с тях без глюкоза. Не влизайте в спор с шефа си четири часа след обяда. Не разисквайте сериозни проблеми с партньора си точно преди вечеря.И най-вече, не пестете калориите, когато се опитвате да се справите с по-сериозни проблеми от наднорменото тегло. Ако пушите, не се опитвайте да се откажете, ако в същото време сте на диета. Всъщност, за да се откажете, дори може да добавите малко калории – защото това, което ви прилича на копнеж за цигара, всъщност може да е копнеж за храна, след като вече не потискате апетита си с никотин.

В някои моменти може да използвате захар, за да повишите самоконтрола си точно преди кратко предизвикателство, например тест по математика или среща в движение. Ако току-що сте отказали пушенето, може да използвате бонбон като спешен заместител, ако усетите внезапен копнеж за цигара. Но скокът на захарта бързо е последван от срив, при който се чувствате по-изчерпани, така че това не е добра дългосрочна стратегия.

Когато ядете, се придържайте към бавно изгарящите храни. Тялото преработва почти всяка храна в глюкоза, но с различна скорост.

Когато сте болни, пестете глюкозата за имунната си система. Следващият път, когато се готвите да завлечете болното си тяло на работа, вземете предвид следното: установено е, че шофирането с тежък грип е още по-опасно от шофирането, когато човек е леко опиянен. Причината е, че имунната ви система използва толкова много от глюкозата, за да се бори с настинката, че не остава достатъчно за мозъка.

Когато сте уморени, спете. Възрастните редовно не си доспиваме, а резултатът е по-нисък самоконтрол. Като си почиваме, намаляваме нуждата на тялото от глюкоза в кръвния поток. Доказано е, че недостигът на сън възпрепятства усвояването на глюкозата, което води до незабавни последици за самоконтрола, а в дългосрочен план – и до по-висок риск от диабет.

 

Сила на волята – Рой Ф. Баумайстър, roybaumeister.com, Джон Тиърни

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.