Постигането на самоконтрол е пътят към балансирания живот

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Има ли зависимост между това какво ядем и как се чувстваме? Как да се храним така, че да придобием самоконтрол?

Ако силата на волята не е просто метафора, а има сила, която стои зад тази добродетел – откъде идва тя?

Отговорът изплува внезапно от един провален експеримент, вдъхновен от Марди Гра и други карнавали, провеждани през Великите пости. „Марди Гра“ означава „Тлъсти вторник“, денят, когато хората се подготвят за пости и саможертва, безсрамно угаждайки на страстите си. По този случай се приготвят специални лакомства. И лакомията е само началото. Загубата на самоконтрол се превръща в добродетел.

За психолозите в това има определена логика. Вероятно, като се отпускат преди Великите пости, хората биха могли да запазят силата на волята, необходима, за да издържат седмици за себеотрицание.

Няма глюкоза – няма сила на волята. Ако тялото използва глюкоза при упражняване на самоконтрол, означава ли това, че то започва да копнее за сладки храни? Отговорът е „да“ – може би лоша новина за онези, които се надяват да използват самоконтрола си, за да избягват сладкишите. Когато в ежедневието на хората  има повече изисквания за самоконтрол, гладът им за сладкиши се изостря. Въпросът не е просто в това, че човек иска повече храна като цяло; а изглежда изпитва глад специално за сладки неща.

И все пак, откритието за ефекта на глюкозата посочва някои полезни техники за самоконтрол. 

Хранете се така, че да придобиете сила на волята.

Вкусна храна и дълга дрямка са ключ към справянето със стреса в ежедневието.

Ето някои уроци и стратегии за това как да накарате глюкозата да работи за вас:

Нахранете звяра. Под звяра нямаме предвид Велзевул, а потенциалния демон вътре във вас или в хората, с които общувате. Изчерпването на глюкозата може да превърне и най-очарователния събеседник в чудовище.

Старият съвет „да закусиш добре“ се прилага по цял ден – особено в моменти, когато сте подложени на физически или умствен стрес. Ако ви предстои тест, важна среща или решаващ проект, не се заемайте с тях без глюкоза. Не влизайте в спор с шефа си четири часа след обяда. Не разисквайте сериозни проблеми с партньора си точно преди вечеря.И най-вече, не пестете калориите, когато се опитвате да се справите с по-сериозни проблеми от наднорменото тегло. Ако пушите, не се опитвайте да се откажете, ако в същото време сте на диета. Всъщност, за да се откажете, дори може да добавите малко калории – защото това, което ви прилича на копнеж за цигара, всъщност може да е копнеж за храна, след като вече не потискате апетита си с никотин.

В някои моменти може да използвате захар, за да повишите самоконтрола си точно преди кратко предизвикателство, например тест по математика или среща в движение. Ако току-що сте отказали пушенето, може да използвате бонбон като спешен заместител, ако усетите внезапен копнеж за цигара. Но скокът на захарта бързо е последван от срив, при който се чувствате по-изчерпани, така че това не е добра дългосрочна стратегия.

Когато ядете, се придържайте към бавно изгарящите храни. Тялото преработва почти всяка храна в глюкоза, но с различна скорост.

Когато сте болни, пестете глюкозата за имунната си система. Следващият път, когато се готвите да завлечете болното си тяло на работа, вземете предвид следното: установено е, че шофирането с тежък грип е още по-опасно от шофирането, когато човек е леко опиянен. Причината е, че имунната ви система използва толкова много от глюкозата, за да се бори с настинката, че не остава достатъчно за мозъка.

Когато сте уморени, спете. Възрастните редовно не си доспиваме, а резултатът е по-нисък самоконтрол. Като си почиваме, намаляваме нуждата на тялото от глюкоза в кръвния поток. Доказано е, че недостигът на сън възпрепятства усвояването на глюкозата, което води до незабавни последици за самоконтрола, а в дългосрочен план – и до по-висок риск от диабет.

 

Сила на волята – Рой Ф. Баумайстър, roybaumeister.com, Джон Тиърни

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си