Любовта – към ближните, към себе си, към Бог ни дава светлина да вървим напред през морето от противоречия

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Колкото и труден да е животът ни, има една малка искрица любов, съпътстваща ежедневието ни, с чиято помощ ще осмислим съществуването си. Тя ни пази от злото и дарява дните ни със светлина и топлина, стига да я забележим.

Животът на съвременните хора е пълен с противоречия: лични, семейни, обществени, религиозни и политически. „Където има живот, всякога ще има и противоречия.“ Може. „Кога ще се махнат?“ Никога. Даже Природата, която е разумна и богата с възможности, не ги премахва – тя знае, че те са необходими за развитието на човека. От човека зависи да бъде свободен от противоречията на живота. В каквото вярва той, това става: ако вярва, в това, което съществува, него ще придобие; ако вярва в това, което не съществува, ще изпадне в големи противоречия. „Защо е така?“ Защото не може да бъде другояче. Каквито и обяснения да ви се дават за противоречията, все необяснени остават.

„Защо съществува злото в света?“ Не питай защо съществува злото, но питай защо си го допуснал в себе си; след това не се мъчи да го изхвърлиш или да се бориш с него, но погрижи се да го ограничиш.

Не давай възможност на злото в тебе да се шири. Обаче речеш ли да се бориш с него, то ще те победи – то е силен, умен противник, мъчно ще се справиш с него. И злото има право да съществува, както и доброто – важно е да не се дават условия на злото да се проявява.

И тъй, да се справяте с противоречията, трябва да имате ясна представа за тях. Ще кажете, че всички хора грешат. Това не оправдава никого. Една капка вода сама по себе си е полезна: като падне върху растението, тя го освежава. Обаче ако милиони капки паднат върху растението, могат да го удавят. Тъй щото ако един човек греши, неговата погрешка не е опасна; ако всички хора грешат, ще си пакостят едни на други – погрешките им ще образуват морета и океани, в които цялото човечество може да се удави.

И тъй, противоречията в живота се дължат на неправилните отношения между доброто и злото. Ето защо не се влюбвайте нито в доброто, нито в злото. Прилагай доброто, без да се влюбваш в него; работи със злото предпазливо, както опитният химик работи с киселините.

Силно е злото, но и то има една слаба страна, а именно: не може да издържи на топлината на Любовта. Единственото нещо, което може да ви запази от злото, това е топлината на Любовта – тя е щитът, с който може да се браните.

Днес всички хора се намират пред злото. Какво трябва да правят? Едно от двете: или да проявят любовта си, или да бягат. Ако имат топлината на Любовта в сърцето си, злото ще отстъпи; ако нямат тази топлина, нека бягат далеч от него, да не ги смаже.

И тъй, възлюбете Бога, за да бъдете полезни на себе си и на своите ближни. Който люби Бога, той вижда ясно нещата и знае как да помага. 

 

Топлината на Любовта – Петър Дънов

Издателство:  Бяло братство, bialobratstvo.info

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си