Любовта – към ближните, към себе си, към Бог ни дава светлина да вървим напред през морето от противоречия

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Колкото и труден да е животът ни, има една малка искрица любов, съпътстваща ежедневието ни, с чиято помощ ще осмислим съществуването си. Тя ни пази от злото и дарява дните ни със светлина и топлина, стига да я забележим.

Животът на съвременните хора е пълен с противоречия: лични, семейни, обществени, религиозни и политически. „Където има живот, всякога ще има и противоречия.“ Може. „Кога ще се махнат?“ Никога. Даже Природата, която е разумна и богата с възможности, не ги премахва – тя знае, че те са необходими за развитието на човека. От човека зависи да бъде свободен от противоречията на живота. В каквото вярва той, това става: ако вярва, в това, което съществува, него ще придобие; ако вярва в това, което не съществува, ще изпадне в големи противоречия. „Защо е така?“ Защото не може да бъде другояче. Каквито и обяснения да ви се дават за противоречията, все необяснени остават.

„Защо съществува злото в света?“ Не питай защо съществува злото, но питай защо си го допуснал в себе си; след това не се мъчи да го изхвърлиш или да се бориш с него, но погрижи се да го ограничиш.

Не давай възможност на злото в тебе да се шири. Обаче речеш ли да се бориш с него, то ще те победи – то е силен, умен противник, мъчно ще се справиш с него. И злото има право да съществува, както и доброто – важно е да не се дават условия на злото да се проявява.

И тъй, да се справяте с противоречията, трябва да имате ясна представа за тях. Ще кажете, че всички хора грешат. Това не оправдава никого. Една капка вода сама по себе си е полезна: като падне върху растението, тя го освежава. Обаче ако милиони капки паднат върху растението, могат да го удавят. Тъй щото ако един човек греши, неговата погрешка не е опасна; ако всички хора грешат, ще си пакостят едни на други – погрешките им ще образуват морета и океани, в които цялото човечество може да се удави.

И тъй, противоречията в живота се дължат на неправилните отношения между доброто и злото. Ето защо не се влюбвайте нито в доброто, нито в злото. Прилагай доброто, без да се влюбваш в него; работи със злото предпазливо, както опитният химик работи с киселините.

Силно е злото, но и то има една слаба страна, а именно: не може да издържи на топлината на Любовта. Единственото нещо, което може да ви запази от злото, това е топлината на Любовта – тя е щитът, с който може да се браните.

Днес всички хора се намират пред злото. Какво трябва да правят? Едно от двете: или да проявят любовта си, или да бягат. Ако имат топлината на Любовта в сърцето си, злото ще отстъпи; ако нямат тази топлина, нека бягат далеч от него, да не ги смаже.

И тъй, възлюбете Бога, за да бъдете полезни на себе си и на своите ближни. Който люби Бога, той вижда ясно нещата и знае как да помага. 

 

Топлината на Любовта – Петър Дънов

Издателство:  Бяло братство, bialobratstvo.info

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.