Аз отговарям за това как се отнасям към хората

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Отговорността за отношенията ни с хората около нас лежи само и единствено на нашите рамене.

Това е вече ясно от признаването на отговорността ни за собствените ни избори, решения и действия, но аз искам да се спра по-специално на него, защото то заслужава да бъде подчертано.
Каквото и да избера да кажа или да направя, аз съм авторът на собственото си поведение. Аз съм отговорен за това, какво говоря и какво слушам. Аз съм отговорен за рационалността или ирационалността, с която се отнасям към другите.

Аз съм отговорен за уважението или неуважението, с които подхождам във взаимоотношенията си с тях; за честността или непочтеността, които внасям; за добротата или за злонамереността; за благородството или за подлостта. Дали апелирам към разума на другите или се възползвам от техните пороци, изборът е мой. Дали да държа на обещанията си, или не, решението си е мое.

Ако подкрепям достойнството на детето си, и аз отговарям за това, че постъпвам така. Ако го зашлевявам, задето вдига много шум, докато си играе, пак аз съм отговорен.

Когато кажем „той или тя ме накара да направя това“ – ние бягаме от отговорност. Това са лъжите, с които хората се опитват да сe оправдаят: „Тя ме изкара извън нерви!“, „Той ме побърква!“, „Тя беше виновна, че аз…“, „Аз не бих направил това, ако тя не беше…“

Ако сме зрели хора и върху нас не действа никаква принуда, другите хора не могат да контролират действията ни. В повечето ситуации ние имаме избор как да реагираме. Но ако не искаме да признаем тези избори, ние казваме на себе си и на другите, че не сме отговорни, че нямаме избор и че сме принудени да постъпваме така, както постъпваме.

Аз отговарям за това как се отнасям с децата си, със съпруг(ата) си, със съседа, приятеля, клиента, съдружника, купувача – с всеки, с когото се срещам. Актът на избора присъства винаги.

Единственият въпрос е: „Имам ли желание да бъда отговорен?“ Отговорът ми на този въпрос казва много за това, доколко съм израсъл като човешко същество.

 

Да поемеш отговорност – Натаниъл Брандън, nathanielbranden.com

Издателство: Изток-Запад, iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си