Щастието не зависи от това дали си обичан, а дали умееш да обичаш…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Любовта е щастие и щастието е любов.  Точно затова всички големи духовни учения, религии, философии са единодушни, че колкото повече обичаш, толкова повече щастие ще изпиташ.

Каква е тайната на безусловната любов?

Тук думата „тайна“ се отнася до една дълбока истина, която ти лично си открил за безусловната любов. Тази дълбока истина в крайна сметка се стремиш да прилагаш всеки ден. Очевидно отговорът ти на този важен въпрос ще има голям ефект върху любовта и щастието в живота ти. Желанието ти да научиш повече за любовта, а не просто да я търсиш или да се надяваш да бъдеш обичан, несъмнено ти помага наистина да бъдеш по-любящ човек.

Убежденията ти относно щастието влияят на мнението ти за това кое е възможно и кое невъзможно в любовта. Например, ако не вярваш в безусловното щастие, няма да ти е лесно да повярваш в безусловната любов. Ако смяташ, че щастието трябва да бъде спечелено и заслужено, вероятно няма да си позволяваш да получаваш безусловно цялата любов, която е достъпна за теб. И ако не вярваш, че щастието може да бъде трайно, за теб ще е невъзможно да повярваш, че любовта може да бъде трайна. Добрата новина е, че когато промениш мнението си за щастието, можеш да получиш и напълно различен опит с любовта. Щастието е ключът към любовта в също толкова голяма степен, колкото и любовта е ключът към щастието.

За да си щастлив, трябва да се осмелиш да бъдеш по-автентичен и присъстващ в живота си. Ако го направиш, ще изпитваш и повече любов. По същия начин щастието се повишава, когато си по-малко обсебен от себе си и по-общителен. Щастието нараства, когато даваш по-безусловно  и когато станеш по-мил и щедър . Същото е и със способността ти да обичаш.

За да бъдеш щастлив, трябва да си готов да получаваш безусловно, а когато си добър приемник, можеш да се радваш на интимност и признателност във всички свои връзки. Колкото си по-щастлив, толкова по-малко си склонен да страдаш от отрицателни сравнения, завист и ревност. Справяш се по-добре с конфликтите и по-лесно прощаваш.. Очевидно способността да бъдеш щастлив ти помага да привличаш и да участваш в любящи връзки. Колкото по-добър си в щастието, толкова по-добър ще си в любовта и обратното.

Връзката ти с щастието влияе на всички останали връзки в живота ти. В какъв смисъл? Например, ако определяш щастието си като „него“ или „нещо“, което „преследваш“ и се опитваш да „уловиш“, има голяма вероятност да си човек, който „търси любовта“ извън себе си. Ако вярваш, че щастието е извън теб, тогава със сигурност вярваш, че и любовта съществува някъде другаде. Това определяне на щастието като „някъде там“ неизбежно ще води до връзки, в които има пазарлък, безкрайна нужда от внимание, манипулиране, неавтентичност и неудовлетвореност.

Когато изясниш връзката си с щастието, автоматично ще повишиш шансовете си да привличаш и задържаш връзки, които са здрави, щастливи и любящи.

 

Бъди щастлив – Робърт Холдън, robertholden.org

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.