Щастието не зависи от това дали си обичан, а дали умееш да обичаш…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Любовта е щастие и щастието е любов.  Точно затова всички големи духовни учения, религии, философии са единодушни, че колкото повече обичаш, толкова повече щастие ще изпиташ.

Каква е тайната на безусловната любов?

Тук думата „тайна“ се отнася до една дълбока истина, която ти лично си открил за безусловната любов. Тази дълбока истина в крайна сметка се стремиш да прилагаш всеки ден. Очевидно отговорът ти на този важен въпрос ще има голям ефект върху любовта и щастието в живота ти. Желанието ти да научиш повече за любовта, а не просто да я търсиш или да се надяваш да бъдеш обичан, несъмнено ти помага наистина да бъдеш по-любящ човек.

Убежденията ти относно щастието влияят на мнението ти за това кое е възможно и кое невъзможно в любовта. Например, ако не вярваш в безусловното щастие, няма да ти е лесно да повярваш в безусловната любов. Ако смяташ, че щастието трябва да бъде спечелено и заслужено, вероятно няма да си позволяваш да получаваш безусловно цялата любов, която е достъпна за теб. И ако не вярваш, че щастието може да бъде трайно, за теб ще е невъзможно да повярваш, че любовта може да бъде трайна. Добрата новина е, че когато промениш мнението си за щастието, можеш да получиш и напълно различен опит с любовта. Щастието е ключът към любовта в също толкова голяма степен, колкото и любовта е ключът към щастието.

За да си щастлив, трябва да се осмелиш да бъдеш по-автентичен и присъстващ в живота си. Ако го направиш, ще изпитваш и повече любов. По същия начин щастието се повишава, когато си по-малко обсебен от себе си и по-общителен. Щастието нараства, когато даваш по-безусловно  и когато станеш по-мил и щедър . Същото е и със способността ти да обичаш.

За да бъдеш щастлив, трябва да си готов да получаваш безусловно, а когато си добър приемник, можеш да се радваш на интимност и признателност във всички свои връзки. Колкото си по-щастлив, толкова по-малко си склонен да страдаш от отрицателни сравнения, завист и ревност. Справяш се по-добре с конфликтите и по-лесно прощаваш.. Очевидно способността да бъдеш щастлив ти помага да привличаш и да участваш в любящи връзки. Колкото по-добър си в щастието, толкова по-добър ще си в любовта и обратното.

Връзката ти с щастието влияе на всички останали връзки в живота ти. В какъв смисъл? Например, ако определяш щастието си като „него“ или „нещо“, което „преследваш“ и се опитваш да „уловиш“, има голяма вероятност да си човек, който „търси любовта“ извън себе си. Ако вярваш, че щастието е извън теб, тогава със сигурност вярваш, че и любовта съществува някъде другаде. Това определяне на щастието като „някъде там“ неизбежно ще води до връзки, в които има пазарлък, безкрайна нужда от внимание, манипулиране, неавтентичност и неудовлетвореност.

Когато изясниш връзката си с щастието, автоматично ще повишиш шансовете си да привличаш и задържаш връзки, които са здрави, щастливи и любящи.

 

Бъди щастлив – Робърт Холдън, robertholden.org

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си