Милан Кундера: Ако търсиш безкрая, трябва просто да затвориш очи…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Любими цитати от любими книги | 0 Коментара
снимка: wallpapercave.com

снимка: wallpapercave.com

Милан Кундера печели сърцата на милиони читатели по цялото земно кълбо с таланта, проницателността и уникалния си стил. Представяме ви селекция от цитати от хитовия му роман „Непосилната лекота на битието“, които ще ви вдъхновят да разберете повече за него. И за себе си…

1. Когато сърцето говори, разумът намира за неуместно да възразява.

2. Любовта е копнежът на сърцето към половината, която е изгубило.

3. Човешките любови са като империите: когато идеята, на която са основани се срине, те самите бавно започват да се разрушават.

4. Само най-детинските и наивни въпроси са истински важни.

5. Мечтите на човек за Рая са всъщност мечтите му да бъде повече от човек.

6. Безкрая ли търсиш? Ако търсиш безкрая, трябва просто да затвориш очи.

7. Истинската човешка добрина с цялата си чистота може да бъде проявена само към безпомощните.

8. Какво означава да живееш в истина? Най-лесно е да се обясни чрез отрицания: означава да не лъжеш, да не криеш, да не лицемерничиш.

9. Може би всички въпроси, които задаваме за любовта – за да я измерим, изпробваме и запазим – може би всички тези въпроси не правят нищо друго, освен да я съкращават.

10. Колкото по-тежко бреме носим, толкова повече се приближават животите ни до земята, толкова по-реални и истински стават.

11. Зрението може да бъде ограничено от две неща: както от ослепително силна светлина, така и от пълен мрак.

12. Любовта започва тогава, когато започнем да чуваме думите на другия като поезия.

 

Непосилната лекота на битието – Милан Кундера, kundera.de

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си