Човек иска най-силно това, което сам си забранява да иска!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Смисълът на самоконтрола не е просто да си „по-продуктивен“. Тази вътрешна дисциплина води до външна доброта и придава твърдост на всеки от нас.

В центъра на най-сериозните проблеми – лични и социални – е липсата на самоконтрол: невъздържано харчене и вземане на заеми, импулсивно насилие, лоши резултати в училище, протакане в работата, злоупотреба с алкохол и наркотици, нездравословно хранене, недостатъчни физически упражнения, хронично безпокойство, неконтролируем гняв.

Лошият самоконтрол е свързан с почти всички видове индивидуални травми: загуба на приятели, уволнение, развод, затвор. Той може да унищожи кариерата ви, допринесъл е за епидемията от рискови заеми и инвестиции, опустошила финансовата система, и до несигурните перспективи за много хора, които не са успели (както и политическите им лидери) да спестят пари за пенсионирането си.

Ако попитате хората кои са най-силните им лични черти, те често си приписват честност, доброта, чувство за хумор, креативност, смелост и други добродетели  – дори скромност. Но не и самоконтрол. Той остава на последно място сред добродетелите при проучване, проведено сред два милиона души по цял свят. От двайсетината „силни черти на характера“, изброени във въпросника на изследователите, самоконтролът е тoзи, който хората най-малко откриват у себе си. А когато питат хората за провалите им, липсата на самоконтрол е на първо място в списъка.

Хората се чувстват объркани, тъй като в днешно време има повече изкушения от всякога. Тялото ви покорно се е явило навреме на работа, но умът ви може да избяга във всеки един момент с едно кликване на мишката или чрез телефона.

Изкушенията са непрестанни. Често си представяме силата на волята като изключителна мощ, която трябва да се призове, за да се справим с критични обстоятелства.

Първата стъпка към самоконтрола е поставянето на цел. Придобиването на самоконтрол не е магически просто като техниките в модерните книги за самопомощ, но не е нужно да бъде толкова мрачно, както при викторианците.

В крайна сметка, самоконтролът ви позволява да се отпуснете, защото премахва стреса, и ви позволява да запазите сила на волята за важните предизвикателства.

 

Сила на волята – Рой Ф. Баумайстър, roybaumeister.com, Джон Тиърни

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

 

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си