Човек иска най-силно това, което сам си забранява да иска!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Смисълът на самоконтрола не е просто да си „по-продуктивен“. Тази вътрешна дисциплина води до външна доброта и придава твърдост на всеки от нас.

В центъра на най-сериозните проблеми – лични и социални – е липсата на самоконтрол: невъздържано харчене и вземане на заеми, импулсивно насилие, лоши резултати в училище, протакане в работата, злоупотреба с алкохол и наркотици, нездравословно хранене, недостатъчни физически упражнения, хронично безпокойство, неконтролируем гняв.

Лошият самоконтрол е свързан с почти всички видове индивидуални травми: загуба на приятели, уволнение, развод, затвор. Той може да унищожи кариерата ви, допринесъл е за епидемията от рискови заеми и инвестиции, опустошила финансовата система, и до несигурните перспективи за много хора, които не са успели (както и политическите им лидери) да спестят пари за пенсионирането си.

Ако попитате хората кои са най-силните им лични черти, те често си приписват честност, доброта, чувство за хумор, креативност, смелост и други добродетели  – дори скромност. Но не и самоконтрол. Той остава на последно място сред добродетелите при проучване, проведено сред два милиона души по цял свят. От двайсетината „силни черти на характера“, изброени във въпросника на изследователите, самоконтролът е тoзи, който хората най-малко откриват у себе си. А когато питат хората за провалите им, липсата на самоконтрол е на първо място в списъка.

Хората се чувстват объркани, тъй като в днешно време има повече изкушения от всякога. Тялото ви покорно се е явило навреме на работа, но умът ви може да избяга във всеки един момент с едно кликване на мишката или чрез телефона.

Изкушенията са непрестанни. Често си представяме силата на волята като изключителна мощ, която трябва да се призове, за да се справим с критични обстоятелства.

Първата стъпка към самоконтрола е поставянето на цел. Придобиването на самоконтрол не е магически просто като техниките в модерните книги за самопомощ, но не е нужно да бъде толкова мрачно, както при викторианците.

В крайна сметка, самоконтролът ви позволява да се отпуснете, защото премахва стреса, и ви позволява да запазите сила на волята за важните предизвикателства.

 

Сила на волята – Рой Ф. Баумайстър, roybaumeister.com, Джон Тиърни

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

 

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си