Човек иска най-силно това, което сам си забранява да иска!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Смисълът на самоконтрола не е просто да си „по-продуктивен“. Тази вътрешна дисциплина води до външна доброта и придава твърдост на всеки от нас.

В центъра на най-сериозните проблеми – лични и социални – е липсата на самоконтрол: невъздържано харчене и вземане на заеми, импулсивно насилие, лоши резултати в училище, протакане в работата, злоупотреба с алкохол и наркотици, нездравословно хранене, недостатъчни физически упражнения, хронично безпокойство, неконтролируем гняв.

Лошият самоконтрол е свързан с почти всички видове индивидуални травми: загуба на приятели, уволнение, развод, затвор. Той може да унищожи кариерата ви, допринесъл е за епидемията от рискови заеми и инвестиции, опустошила финансовата система, и до несигурните перспективи за много хора, които не са успели (както и политическите им лидери) да спестят пари за пенсионирането си.

Ако попитате хората кои са най-силните им лични черти, те често си приписват честност, доброта, чувство за хумор, креативност, смелост и други добродетели  – дори скромност. Но не и самоконтрол. Той остава на последно място сред добродетелите при проучване, проведено сред два милиона души по цял свят. От двайсетината „силни черти на характера“, изброени във въпросника на изследователите, самоконтролът е тoзи, който хората най-малко откриват у себе си. А когато питат хората за провалите им, липсата на самоконтрол е на първо място в списъка.

Хората се чувстват объркани, тъй като в днешно време има повече изкушения от всякога. Тялото ви покорно се е явило навреме на работа, но умът ви може да избяга във всеки един момент с едно кликване на мишката или чрез телефона.

Изкушенията са непрестанни. Често си представяме силата на волята като изключителна мощ, която трябва да се призове, за да се справим с критични обстоятелства.

Първата стъпка към самоконтрола е поставянето на цел. Придобиването на самоконтрол не е магически просто като техниките в модерните книги за самопомощ, но не е нужно да бъде толкова мрачно, както при викторианците.

В крайна сметка, самоконтролът ви позволява да се отпуснете, защото премахва стреса, и ви позволява да запазите сила на волята за важните предизвикателства.

 

Сила на волята – Рой Ф. Баумайстър, roybaumeister.com, Джон Тиърни

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

 

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си