Страхът и разочарованието, изпитани в миналото, ни пречат да бъдем щастливи днес, тук и сега

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Как да се освободим от студената прегръдка на миналото, което натрапчиво пуска пипала към настоящето ни, пречейки да бъдем щастливи?

„Работех сериозно да променя живота си към по-добро, но непрекъснато се сблъсквах с негативното мислене дори във връзка с неща, които са всъщност наред. Стигнах дотам да мразя себе си, да си мисля, че любовта, която показват хората към мен, е фиктивна. Преборих се с много неща в живота си, но подобно състояние се отразява на връзките ми и на начина, по който се отнасям към себе си. Как мога да променя това?“ – Евелин, Торонто.

В случая на  Евелин става дума за обуславяне, което засяга всички. Независимо дали ще наречете тези вълнения от миналото емоционален дълг или карма те действат по един и същи начин. В ума влиза ново изживяване, но вместо то да бъде преценено само по себе си, то бива пуснато по утъпкания път. Това се случва толкова автоматично, че нямаме време да се намерим. Да кажем, че миналото обуславяне ви казва, че не сте обичани. Тогава всеки път, когато някой ви каже: „Обичам те“, вие реагирате не на тези думи, а на някакво старо съмнение, несигурност и негативно изживяване, свързано с любовта. Новото бива заличено от старото.

Как можем да се отървем от старото обуславяне?

Често подхождам към проблема чрез концепцията за „прилепчивост“. Някои стари спомени са по-прилепчиви от други. Те са вкопчват в нас и не можем да се отървем от тях. Какво прави изживяването от миналото толкова прилепчиво? Ако можем да го разделим на части, може би ще бъде по-лесно да се справим с всеки аспект, един по един.

Чувството, че не сме обичани, обикновено има следните аспекти, които го правят прилепчиво:

1. Някакъв авторитет , обикновено родител, ви е казал, че не сте обичани.

Решение: Осъзнайте, че този човек вече няма власт над вас и вие не сте детето, което сте били някога. Запитайте се дали самият авторитет не е онзи, който не е бил обичан. Запитайте се дали този човек би могъл да даде обич на най-достойното за обича дете на света. Ако информацията, която сте взели за истина, е крайно несигурна, тогава защо да я приемате ?

2. Да си обичан е било плашещо в миналото.

Решение: Намерете сигурни начини да преодолеете плашещото. Помогнете на дете в нужда. Ще откриете, че сте обичани по един невинен, изпълнен с благодарност начин, който е много безопасен. Разгледайте каква е била най-плашещата част от това да сте обичани. Дали става въпрос за отхвърляне? Чувството, че истинското ви Аз ще бъде изложено и открито като недостойно? Не избягвайте тези въпроси, а ги разгледайте, първо сами, после с някого, на когото имате доверие.

3. Обичта изглежда далеч и преди много време.

Решение: Стигнете до дъното на съжалението. Съжалението е двуостър меч. То има един вид носталгична страна, сладка меланхолия, която изглежда закриляща, но също и друга, която е отбранителна. Тази страна ви казва, че никога не е по-добре да си обичал и да си изгубил. Изживяването е болезнено и когато се превръща в извинение никога повече да не обичаш, съжалението е маска на страха. Вгледайте се в съжаленията си и после се откажете от тях.

4. Обичта е свързана с отрицателни емоции.

Решение: Осъзнайте, че емоцията е най-силното лепило. Нещата, към които изпитваме най-силни чувства, се превръщат в незаличими спомени. Начинът да се освободим от спомена, е като работим чрез емоцията. Трябва да се изправим срещу лошите чувства. Номерът не е да ги преживяваме отново. За избягването на това може да е нужен добър събеседник или терапевт. Но знайте предварително, че има голяма разлика между отрицателното чувство, което криете, и такова, което ви напуска. Дайте си разрешение да преживеете какво всъщност е освобождаването.

5. Спомените са се превърнали в схващания.

Решение: Престанете да генерализирате. Всички превръщаме най-лошите си преживявания в правила на живота, но подобни схващания са лъжовни. Само защото побойникът на училището е направил живота ви гаден, когато сте били на десет, не означава, че светът ви е взел на мушка. Най-лошото скъсване на света не означава, че не сте обичани. Погледнете най-негативните си схващания и ги отделете от лошите изживявания, които вече не съществуват. Както посочвате вие самите, сегашният ви живот е по-добър – вашата интерпретация на живота ви, основаваща се на погрешни схващания, е основа, която ви подрива.

Като подхождате чрез тези стъпки към старото обуславяне, освобождаването от миналото става осъществимо. Никога не е лесно да се ровиш дълбоко в себе си, където се спотайват стари травми и рани, но ако подходите рационално и с търпение, ще можете да внесете светлина и да прогоните мрака.

 

Духовни решения – Дийпак Чопра, deepakchopra.com

Издателство:Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.