От днес нататък избирам да бъда благодарен и щастлив за всичко в живота си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Щастието ни зависи от способността да изказваме благодарността си.

Щастието – истинското щастие – идва отвътре, от благодарното сърце. Не може хем да си неблагодарен, хем да си щастлив. Депресията, както и гневът, негодуванието и другите низши емоции може и да продължат да се появяват, но благодарният дух ще ви предпазва от самосъжалението – семената на депресията не могат да покълнат на благодарно сърце.

Често пъти се срещам с хора по летищата. Някои от тях ми казват:

–  Бил съм на семинарите ви, но да знаете, аз просто не съм щастлив човек.
Обикновено отговарям:
– Ето едно прекрасно упражнение, което ще ви помогне да се сдобиете с щастие. Сядате на един стол, взимате лист и химикалка, и написвате нещата, за които сте благодарен.
– Но аз не се чувствам благодарен за нищо.
Тогава аз скръствам ръце, навеждам се, усмихвам се и питам:
– Докъде ще летите днес?
Те ми отговарят, а аз продължавам.
– Знаете ли, че на мнозина им се налага да пътуват с кола до този град? А някои искат да стигнат до там, но не могат по никакъв начин. Хубаво е да можеш да пътуваш със самолет, нали?
В този момент им просветва.
– О, да. Приятно е да летиш.

Помислете за следното: трябва да сте благодарни, че плащате данъци – това означава, че изкарвате пари. Трябва да сте благодарни, че чистите след партита, защото това означава, че имате приятели. Трябва да сте благодарни, че носите хубави дрехи. По света има хора, които изобщо нямат гардероб, защото не им е необходим. А ако дрехите леко ви стягат, това означава, че не гладувате! Много хора по света нямат тази възможност. Не сте ли благодарен, че сте сит?

Искате основание, за да се почувствате благодарен? Влезте в банята, завъртете кранчето и се загледайте в струята чиста вода. Оставете я да се стича по дланите ви. Нуждаете се от чиста вода, и я получавате, в собствената ви баня, от собственото ви кранче. Има милиони хора по света, които не разполагат с това. Водата се докарва с камиони, за да могат да напълнят тубите, легените и найлоновите си торбички.
Искам да ви накарам да осъзнаете, да откриете неща, за които трябва да сте благодарни. Станете собственик на благодарен дух.

От този момент нататък ще отхвърляте нагласите, които са владели живота ви. Ще пренебрегвате нагласата, която казва, че трябва да се събуждате намръщени. Ще игнорирате нагласата, която казва, че смеещите се в ресторанта деца ви лазят по нервите. Просто си създайте нови нагласи!

Вие сте собственик на благодарен дух. Вие сте благодарен за смеха на децата, за трудните ситуации, които са ви направили по-силен. Благодарен сте за способността да намирате път, защото вие ще можете да водите другите. Вие сте лидер. Отсега нататък възприемате принципа: „Днес ще избера да бъда щастлив.“

Седемте решения – Анди Андрюс,  andyandrews.com

Издателство: SkyPrint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги