Всяка връзка има своите проблеми. За да е успешна една връзка, необходимо е да се научим да се справяме с проблемите заедно!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

За да е успешна една връзка, необходимо е двамата партньори да осъзнават своята отговорност един към друг. 

Каква е тайната на успешната връзка? Начинът, по който се справяме с конфликтите. Най-важно е как започвате даден спор. Определите ли веднъж тона, трудно може да смените настройката; започнете ли грешно, най-вероятно просто ще се вкопаете още по-дълбоко…

Споровете с партньора са нещо нормално. Няма смисъл да се опитвате да избягате споровете. Те са жизненоважна част от една здрава връзка. Целта е не да премахнете конфликтите от връзката си, а да ги управлявате ефикасно. Ето как:

Не четете мислите на партньора си

Представете си, че когато партньорът ви се прибира от работа едва вечер, едва ви удостоява с поглед и промърморва някакъв хладен поздрав. Какво ще си помислите? Че ви е ядосан или раздразнен заради вас – или дори че вече не иска да имате връзка? Ядосвате ли се на грубото му, на пръв поглед, поведение, и кара ли ви това да отидете сърдито в дневната и да скриете лицето си зад някой вестник? Или изводът ви е, че най-вероятно е уморен и стресиран, и загрижено го запитвате дали всичко е наред?

Много от конфликтите, които се получават в една връзка, се дължат на факта, че единия партньор смята, че знае какво си мисли другият. И това може да се превърне в порочен кръг. Четенето на чуждите мисли причинява спорове, които на свой ред могат да отровят отношенията между партньорите и да ги накарат да се настроят лошо един към друг, което води до още повече спорове. Когато връзката е в труден период, неразбирателствата се множат.

Затова, не си правете прибързани изводи. Ако партньорът ви се държи по начин, който ви безпокои, помислете за всички възможни обяснения.
Не приемайте нищо лично. Емоциите и действията на партньора ви вероятно нямат нищо общо с вас. Когато се успокоите, кажете му как сте разтълкували поведението му и разберете какво става в действителност.

Обсъдете взаимните си очаквания

Всеки партньор пристига с доста „багаж“ във връзката. Хората имат установени възгледи за всичко, от домакинските дейности до сексуалния живот, който очакват да водят. Голяма част от този багаж идва от възпитанието и предишни връзки. Някои са полови обусловени: мъжете и жените често имат различен подход към нещата и това се проявява във връзката ( и не на последно място е начинът на водене на спорове).

Изключително важно е да проведете честна дискусия с партньора си за очакванията във връзката. Кой ще чисти къщата? Кой ще се грижи за децата? Как ще организирате финансите си? Колко лично време ще има всеки? Колко често очаквате да правите секс? Какви възгледи имате за обвързването, верността и доверието?

Запомнете: не е въпроса да „спечелите“ спора. Целта е да се разберете и уважавате един друг и да постигнете разбирателство как ще действате в бъдеще. Ако имате късмет, ще сте на едно мнение за повечето неща; но по-вероятно е всеки да направи някакви компромиси.

Развийте комуникационните си умения

Никоя връзка не е трайна, ако комуникацията между партньорите не върви. Затова, запомнете следното:

  • Бъдете ясни и конкретни относно това, което ви смущава.
  • Оставете партньора си да говори.
  • Бъдете положително настроени.
  • Използвайте „Аз“ и „Ние“ , а не „Ти“.

Запомнете: Комуникацията не включва само нещата, които казвате. Тя включва също прегръдки, целувки и усмивки, както и да погледнеш другия в очите – с други думи, целия набор от невербални сигнали, които постоянно изпращате на партньора си.

 

Освободеният ум – д-р Даниел Фрийман, psych.ox.ac.uk/team/daniel-freeman, Джейсън Фрийман

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си