За да се превърнете в победители, започнете с цели, които са постижими

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Когато си поставяме постижими цели, сами се мотивираме да дадем най-доброто от себе си, за да ги осъществим.

Не можете да се контролирате, или дори да предвиждате стреса, който се появява в живота ви: но може да използвате спокойните периоди, или поне тихите моменти, за да планирате настъпление. Започнете програма за физически упражнения. Научете се на ново умение. Откажете цигарите, намалете пиенето, направете някои трайни промени в посока към здравословно хранене.

Всичко това се прави най-добре по време със сравнително ниски изисквания, когато можете да отпуснете за задачата много от силата на волята си. Тогава може разумно да избирате битките си – трезво да прецените с кои от тях бихте си сложили  беля на главата. Дори човек като Дейвид Блейн (американски илюзионист – бел. ред.) с неговата желязна воля и изумителна издръжливост на болка знае къде са границите му.

Когато избирате битките си, погледнете отвъд най-близките пречки и вижте живота си в реална светлина. Дали сте там, където искате да бъдете? Кое би могло да е по-добро? Какво може да се направи по въпроса?

Разбира се, няма как да го правите всеки ден; със сигурност не и в моменти, когато сте заети и стресирани  – но може да отделяте поне по един ден в годината – може би на рождения си ден –  за известни размисли и писмени бележки за това колко добре сте прекарали предишната година.

Ако превърнете това в ежегоден ритуал, може да преглеждате бележките от предишни години, за да видите как сте напредвали в миналото: кои цели са постигнати, кои – все още не, кои са безнадеждни. Винаги трябва да имате поне петгодишна цел, наред с по-специфични непосредствени цели, като месечните планове например. Да имате представа какво искате да постигнете до един месец и как да се справите с него. Допускайте известна гъвкавост и очаквайте пречки. Когато проверявате напредъка си в края на месеца, помнете, че не се налага винаги да постигате всяка цел – важното е животът ви постепенно да се подобрява от месец на месец.

Сила на волята – Рой Ф. Баумайстър, roybaumeister.com, Джон Тиърни

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си