Когато сме благодарни, привличаме към себе си изобилие и успехи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Когато си искрено благодарен, се изпълваш с положителни емоции и привличаш щастието към себе си.

Благодарността е рецептивна енергия. Тя ангажира сърцето на човека. Той изпитва или изразява благодарност, след като му се е случило нещо удовлетворяващо. Например, помощта от приятел, когато си в беда, предизвиква чувство на благодарност. Забелязваш хубавите неща в живота си и си благодарен. Повечето хора имат предвид именно благодарност, когато изричат думата признателност. Духовни водачи, учители и други – от Далай Лама до Луйз Хей и Опра Уинфри – превъзнасят ползата от изразяването на благодарност чрез писания, медитация или „отношение“.

Онзи аспект на признателността, който наричаме „оценяване“, е динамична енергия: тя ангажира вашето съзнание. Когато оценявате нещо или някого, вие използвате активно своето съзнание, за да обмислите защо са важни те за вас и какво е значението им за вас. В света на финансистите, когато нещо се признава за ценно, стойността му расте. Същото се отнася за всичко останало в живота ни. Една къща не е нищо друго освен празно пространство, докато не се напълни с хора и предмети, които обичаме, и тогава наричаме това пространство „дом“.

И понеже човек сам избира за какво да мисли, ние можем умишлено да изберем мисли, с които ценим нещо или някого, вместо такива, с които да отричаме и обругаваме нещо или някого. Именно съзнателният избор да ценим хора, събития и предмети от живота си ни дава възможност да използваме признателността за подобряване на нашия живот. Не е необходимо да чакаме да ни се случи нещо приятно, за да започнем да оценяваме нещата положително. Можем да изберем да изпитваме това много преди нещо или някой да допринесе по какъвто и да било начин за нашия живот.

Актът на целенасочена положителна оценка превръща  благодарността от чувство, изразено „след събитието“, в умишлено ангажиране на положителна енергия „преди събитието“. Това е енергията на признателността.

 

Силата на признателността – д-р Ноел Нелсън, dr.noellenelson.com, д-р Джанин Лемар Калаба

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги