Когато сме благодарни, привличаме към себе си изобилие и успехи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Когато си искрено благодарен, се изпълваш с положителни емоции и привличаш щастието към себе си.

Благодарността е рецептивна енергия. Тя ангажира сърцето на човека. Той изпитва или изразява благодарност, след като му се е случило нещо удовлетворяващо. Например, помощта от приятел, когато си в беда, предизвиква чувство на благодарност. Забелязваш хубавите неща в живота си и си благодарен. Повечето хора имат предвид именно благодарност, когато изричат думата признателност. Духовни водачи, учители и други – от Далай Лама до Луйз Хей и Опра Уинфри – превъзнасят ползата от изразяването на благодарност чрез писания, медитация или „отношение“.

Онзи аспект на признателността, който наричаме „оценяване“, е динамична енергия: тя ангажира вашето съзнание. Когато оценявате нещо или някого, вие използвате активно своето съзнание, за да обмислите защо са важни те за вас и какво е значението им за вас. В света на финансистите, когато нещо се признава за ценно, стойността му расте. Същото се отнася за всичко останало в живота ни. Една къща не е нищо друго освен празно пространство, докато не се напълни с хора и предмети, които обичаме, и тогава наричаме това пространство „дом“.

И понеже човек сам избира за какво да мисли, ние можем умишлено да изберем мисли, с които ценим нещо или някого, вместо такива, с които да отричаме и обругаваме нещо или някого. Именно съзнателният избор да ценим хора, събития и предмети от живота си ни дава възможност да използваме признателността за подобряване на нашия живот. Не е необходимо да чакаме да ни се случи нещо приятно, за да започнем да оценяваме нещата положително. Можем да изберем да изпитваме това много преди нещо или някой да допринесе по какъвто и да било начин за нашия живот.

Актът на целенасочена положителна оценка превръща  благодарността от чувство, изразено „след събитието“, в умишлено ангажиране на положителна енергия „преди събитието“. Това е енергията на признателността.

 

Силата на признателността – д-р Ноел Нелсън, dr.noellenelson.com, д-р Джанин Лемар Калаба

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си