Харуки Мураками: Когато излезеш от бурята, няма да си същият човек, който беше, преди да влезеш в нея. Точно за това е самата буря

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Писателски блог | 0 Коментара
илюстрация: penobscotmarinemuseum.org

илюстрация: penobscotmarinemuseum.org

Харуки Мураками или за умението да синтезираш мъдростта на живота в романите на живота си…

1. На този свят няма такова нещо като грешно мнение. Има единствено мнения, които не съвпадат с вашите собствени – това е всичко.

2. Aко четеш книгата, която всички четат, ще мислиш само това, което всички мислят.

3. Най-важното нещо на този свят не е онази голяма и велика истина, която другите са проумели, а онази, мъничката, до която си достигнал сам.

4. Сърцата на хората са като дълбоки кладенци. Никой не знае какво има на дъното им. Можеш само да предполагаш по това, което от време на време излиза на повърхността.

5. Когато не споделяш мислите си с някого другиго, мислите ти започват да си те поделят помежду си.

6. Изгубени възможности, пропилени шансове, чувства, които никога няма да се върнат. Всичко това е част от усещането да си жив.

7. В живота има неща, които можеш да правиш единствено сам, и неща, които можеш да правиш единствено с някой друг. Важното е да умееш да ги съчетаваш.

8. Нашата реалност е безкрайна борба между това, което се е случило, и това какво искаме да запомним.

9. Спомените на хората са горивото, което те изгарят, за  да  останат живи.

10. Използвай парите си за неща, които могат да се купят с пари. Използвай времето си за неща, които не могат да се купят с пари.

11. Най-важното, което научаваме в училище, е, че най-важните неща не се научават там.

12. Когато излезеш от бурята, няма да си същият човек, който беше, преди да влезеш в нея. Точно за това е самата буря.

13. Каквото и да търсиш, няма да дойде във формата, в която го очакваш.

 

Японският писател Харуки Мураками е един от най-добрите съвременни автори, популярен в цял свят. Подбрани откъси от последната му книга „За какво говоря, когато говоря за бягането“ може да видите тук: goo.gl/GYTtZl

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си