Не трябва да се крием от болката, а да се изправим пред нея и да я преборим!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

За да разберем какво е да си щастлив и пълноценен човек, е необходимо  ежедневно да се изправяме пред предизвикателствата с гордо вдигната глава. Само така ще успеем да постигнем мечтаното и ще спрем да се страхуваме.

Избягването на болката не би било проблем, ако го правехме един-два пъти годишно. Но за повечето от нас то е дълбоко вкоренен навик. Барикадираме се зад невидима стена и не дръзваме да излезем, защото отвъд стената е болката. Това безопасно пространство се нарича „зона на комфорт“. При най-крайните случаи хората се крият зад реалните стени на дома си и се страхуват да излязат във външния свят. Това се нарича агорафобия. Но за повечето от нас Зоната на комфорт не е физическо място – тя е начин на живот, при който се избягва всичко, което би могло да е болезнено.

Зоната на комфорта на Вини например се състоеше в ситуации, в които се чувства в безопасност: тесен кръг от приятели от гимназията, които се смеят на всичките му шеги; приятелка, която никога няма да го изостави, каквото и да изисква от нея. Избягваше да прави каквото и да било, при което се чувства застрашен: прослушване за по-добра работа, контакт с хора, които биха могли да подпомогнат кариерата му, връзка с жена, която си има собствен живот.

Вашата Зона на комфорт може и да не е толкова очевидна като тази на Вини, но имате такава; всички имаме. Да видим какво представлява вашата. Опитайте със следното упражнение (най-добре всички упражнения да се правят със затворени очи):

Изберете нещо, което мразите да правите. Например, запознанства с нови хора, семейни събирания и т.н. Как организирате живота си, за да може да го избягвате? Представете си, че този модел е място, в което се криете. Това е вашата Зона на комфорт. Какво е усещането?

Вероятно сте се почувствали на безопасно и познато  място, спасени от болката която светът носи със себе си. Това почти изцяло пресъздава вашата Зона на комфорт; но липсва последната съставка. Колкото и странно да изглежда, не ни е достатъчно просто да избягаме от болката. Настояваме болката да се замести с удоволствие.

Постигаме го с безкраен списък от занимания, към които се пристрастяваме: сърфиране в интернет, наркотици, алкохол, порнография, уместно наричаните „утешителни храни“. Дори маниакалният хазарт и пазаруването са един вид удоволствия. Всички тези дейности са широко разпространени – ние сме цяла култура, която търси  своята Зона на комфорт.

Усещането за този друг свят е като успокояваща, приятна топла вана, сякаш за момент сте се върнали в майчината утроба. Тези занимания от типа „топла вана“ само ни осакатяват още повече. Колкото повече се криеш в топлата вана, толкова по-малко си склонен да се справиш със студения душ на реалността.

Запитайте се какви са собствените ви занимания от типа „топла вана“. Колкото по-често им се отдавате, толкова по-вероятно е да ги използвате, за да си създавате Зона на комфорт.

Независимо от какво се състои вашата Зона на комфорт, плащате за нея огромна цена. Животът предлага безкрайни възможности, но наред с тях върви и болка. Ако не можете да понасяте болка, не можете да сте напълно живи. Ако сте плахи и избягвате хората, губите жизнеността, която идва с чувството за общност. Ако сте креативни, но не можете да търпите критика, избягвате да продавате идеите си на пазара. Ако сте лидер, но не можете да се конфронтирате с хората, никой няма да ви следва.

Повечето от нас са заседнали вътре в Зоната на комфорт. За да се възползваме от безкрайните възможности, които животът ни предоставя, трябва да се осмелим да излезем.

 

Инструментите – Фил Стъц, Бари Майкълс, thetoolsbook.com/about/

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си