За да живеем пълноценно и в хармония, е необходимо да отделяме време за себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

За да сме щастливи и доволни от себе си, е необходимо да подредим времето си така, че да имаме достатъчно сили и енергия за всичко.

Много често откриваш идея, която е толкова мощна, че ако наистина приложиш принципа ѝ ( и живееш според нея всеки ден), знаеш, че ще постигнеш велики неща. Как да спечелите още време за себе си?

Как да приоритизираме времето си ефективно?

В началото на всеки месец разделете предстоящите 30-тина дни на три вида: Дни за себе си, Дни за приоритети и Дни за останалите неща. 

След това през целия месец се фокусирайте само върху дейностите, които отговарят на описанието на съответния ден. Толкова е просто!

Как работи това?

Първо, трябва да вкарате в главата си мисълта, че в обозначените за целта дни ЩЕ извършите само задачи от съответния тип. За да го разберете по-добре, ето описанието за всеки тип ден.

Дни за себе си

Това са най-добрите дни, защото се фокусирате върху най-важния човек на света – вие! Чудесните дни за себе си са свързани с вас и възстановяването на вашата енергия, ум и благосъстояние. Ако не сте женен, това включва всички неща, които искате да правите и които са добри за вас. Ако имате деца, знам, че е клише, но това е „качествено време със семейството“. Дните за себе си са най-важните дни и ще трябва да ги планирате добре.

Дни на приоритетите

Това са дните, когато ще работите върху петте най-важни критични задачи, свързани с вашата дейност. Ако сте предприемач, това са петте дейности, които ви носят доходи; ако сте дизайнер, това е да направите най-доброто, за да задоволите своите топ пет клиента и т.н. Сигурен съм, че схващате идеята. Ако не сте сигурни кои са петте ви най-важни неща, попитайте шефа си. Ако вие сте шефа, попитайте служителите си. Ако нямате служители, попитайте клиентите си!

Дни на останалите неща

Това са дните, в които просто вършите всичко останало. Знаете какво имам предвид: подреждане, уговаряне на срещи, отваряне на пощата, работа в градината, пазаруване, гладене, четене на мейли, допускане на прекъсвания и т.н. Може да има Дни за останалите неща на работа или Дни за останалите неща у дома или, както повечето хора, най-вероятно ще ги слеете.

Вие по-добре от всеки друг знаете за кои останали неща да насрочите тези дни, защото в този момент ги вършите по седем дни в седмицата!

Как да го направим да заработи?

Това е една от онези техники, които са лесни за описване, прости за четене и изключително предизвикателни да се изпълнят без малко коучинг по тях. Първо, много е важно да се планира поне един месец  наведнъж. Стандартното планиране на времето предполага, че само по седмица наведнъж е достатъчно, но тази мощна техника изисква да надхвърлите границите. Дори да имате нужда да променяте по някой и друг ден, важното е да започнете с добри намерения, като планирате трите си вида дни. Опитайте! Покажете, че можете да рискувате и планирайте предстоящия месец.

Започнете като отбележите дните за себе си. Те са най-важните и трябва да бъдат включени първи, тъй като ще ви дадат енергията, за да имате страхотни дни за приоритетите и за да се справите с останалите неща.

След това добавете дните за приоритетите. Може би ще трябва да ги нагодите спрямо вече уговорените срещи, пътувания, крайни срокове за предаване на някаква работа и др. Ако отделите няколко минути да планирате тези дни, това може да ви спести часове.

Оставащите дни ще бъдат дните ви за останалите неща.

 

Как да спечелим по един час всеки ден – Майкъл Хепъл, michaelheppell.com

Издателство: Локус, locus-publishing.com/home

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.