Щастието е в наши ръце. Трябва само да създаваме повече положителни мисли

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Как да избегнем негативните мисли? Като създаваме повече положителни. Само така ще се преборим с негативната нагласа, а животът ни ще се промени към по-добро.

Един все по-разпространен метод за справяне с нежеланите мисли, е подходът на „осъзнатост“. Когато усетите, че ви обхващат негативни мисли, не се съпротивлявайте срещу тях и не се преструвайте, че изобщо не са ви хрумвали. Забележете ги – и се отърсете от тях. Не губете време да се вглъбявате. Опитайте да се дистанцирате, сякаш гледате нещо, което се е случило много отдавна на друг човек. Следете как лошата мисъл идва, напомнете си, че не е важна, и я оставете да избледнее в далечината. Съсредоточете се върху това, което правите, а не върху това, за което мислите.

Осъзнатостта може да ни помогне и за увеличаването на положителни мисли. Методът е синтез между съвременна западна психология и древни будистки вярвания и практики, в частност – медитация. Има свидетелства, че намалява риска от депресия и помага в борбата срещу стреса. Този подход стимулира също въодушевлението като възможен начин за увеличаване на индивидуалното щастие.

Осъзнатостта ви насърчава да живеете в настоящето, да осъзнаете какво е да си жив в сегашния момент и да разберете, че мислите и чувствата ви са временни, преходни и не е задължително  да са отражение на действителността. Този метод се практикува най-добре с редовни медитационни сеанси, но може да пробвате още сега:

За няколко минути спрете това, което правите и се съсредоточете върху дишането си, цвета на небето над вас, усещането на тялото ви, докато сте в покой. Ще изпитате спокойствие, а мислите и тревогите ви, поне за няколко минути, ще се заменят с просто, безметежно усещане за настоящия момент.

Осъзнатостта – по същия начин като йога, други форми на медитация и дори упражнения за мускулна релаксация – може да бъде много ефикасен начин за възпитаване на по-голямо спокойствие и удовлетворение.

Стимулирането на позитивни мигли – и с това благосъстоянието и щастието ви – стои във фокуса на една от най-влиятелните съвременни психологически школи. Школата за позитивна психология се стреми да установи какво можем да направим сами, за да станем по-щастливи.

Възможно ли е значително и постоянно да повишавате нивото си на щастие? Общото мнение е, че да –  макар и в границите, заложени в гените ни. Разбира се, основният въпрос е „Как?“.

Според Мартин Селигман (амер. психолог – бел. ред.) щастието се заключва във:

 • Развиване на положителна настройка към миналото, настоящия момент и бъдещето ви.
 • Изграждане на стабилни връзки и занимание с приятни, разнообразни и поглъщащи дейности , били те работа или забавление.
 • Осъзнаване на основните ви ценности и качества и използването им в служба на нещо, което смятате за по-важно от самите вас (например религия, обществена дейност, семейство или роднина).

Какво можете да направите, за да развиете живота си във всяка от тези области?

Селигман предлага ред полезни съвети и методи, сред които:

 • Да определите петте си най-добри качества и да измислите начини да ги използвате по-често в ежедневието си.
 • Всяка вечер да си записвате три хубави неща, които са ви се случили през деня.
 • В продължение на две седмици записвайте всяка вечер пет неща в живота ви, за които сте благодарни.
 • Помислете за някого, който ви е помагал в живота, но не сте му благодарили; напишете му писмо, обадете се или, по-добре, отидете му на гости и изразете благодарността си.
 • Поне през ден се старайте да реагирате положително и ентусиазирано към някого.
 • Определете си ден, в който да направите точно това, което искате; планирайте този ден на лукс и удоволствия предварително, за да се насладите максимално на всеки ден от него.

Изпробвайте също следните стратегии:

 • Определете време да си представите образно положителния изход от ситуация, която ви безпокои (този метод се използва много от спортисти).
 • Напишете списък с положителните си качества и го дискутирайте с човек, на когото имате доверие. В продължение на седмица записвайте всяко доказателство за тези положителни черти. Това ще отвлече вниманието ви от неуспехите (или по-вероятно, от въображаемите ви неуспехи) и ще го насочи към силните ви страни.

Освободеният ум – д-р Даниел Фрийман, psych.ox.ac.uk/team/daniel-freeman, Джейсън Фрийман

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си