Щастието е в наши ръце. Трябва само да създаваме повече положителни мисли

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Как да избегнем негативните мисли? Като създаваме повече положителни. Само така ще се преборим с негативната нагласа, а животът ни ще се промени към по-добро.

Един все по-разпространен метод за справяне с нежеланите мисли, е подходът на „осъзнатост“. Когато усетите, че ви обхващат негативни мисли, не се съпротивлявайте срещу тях и не се преструвайте, че изобщо не са ви хрумвали. Забележете ги – и се отърсете от тях. Не губете време да се вглъбявате. Опитайте да се дистанцирате, сякаш гледате нещо, което се е случило много отдавна на друг човек. Следете как лошата мисъл идва, напомнете си, че не е важна, и я оставете да избледнее в далечината. Съсредоточете се върху това, което правите, а не върху това, за което мислите.

Осъзнатостта може да ни помогне и за увеличаването на положителни мисли. Методът е синтез между съвременна западна психология и древни будистки вярвания и практики, в частност – медитация. Има свидетелства, че намалява риска от депресия и помага в борбата срещу стреса. Този подход стимулира също въодушевлението като възможен начин за увеличаване на индивидуалното щастие.

Осъзнатостта ви насърчава да живеете в настоящето, да осъзнаете какво е да си жив в сегашния момент и да разберете, че мислите и чувствата ви са временни, преходни и не е задължително  да са отражение на действителността. Този метод се практикува най-добре с редовни медитационни сеанси, но може да пробвате още сега:

За няколко минути спрете това, което правите и се съсредоточете върху дишането си, цвета на небето над вас, усещането на тялото ви, докато сте в покой. Ще изпитате спокойствие, а мислите и тревогите ви, поне за няколко минути, ще се заменят с просто, безметежно усещане за настоящия момент.

Осъзнатостта – по същия начин като йога, други форми на медитация и дори упражнения за мускулна релаксация – може да бъде много ефикасен начин за възпитаване на по-голямо спокойствие и удовлетворение.

Стимулирането на позитивни мигли – и с това благосъстоянието и щастието ви – стои във фокуса на една от най-влиятелните съвременни психологически школи. Школата за позитивна психология се стреми да установи какво можем да направим сами, за да станем по-щастливи.

Възможно ли е значително и постоянно да повишавате нивото си на щастие? Общото мнение е, че да –  макар и в границите, заложени в гените ни. Разбира се, основният въпрос е „Как?“.

Според Мартин Селигман (амер. психолог – бел. ред.) щастието се заключва във:

 • Развиване на положителна настройка към миналото, настоящия момент и бъдещето ви.
 • Изграждане на стабилни връзки и занимание с приятни, разнообразни и поглъщащи дейности , били те работа или забавление.
 • Осъзнаване на основните ви ценности и качества и използването им в служба на нещо, което смятате за по-важно от самите вас (например религия, обществена дейност, семейство или роднина).

Какво можете да направите, за да развиете живота си във всяка от тези области?

Селигман предлага ред полезни съвети и методи, сред които:

 • Да определите петте си най-добри качества и да измислите начини да ги използвате по-често в ежедневието си.
 • Всяка вечер да си записвате три хубави неща, които са ви се случили през деня.
 • В продължение на две седмици записвайте всяка вечер пет неща в живота ви, за които сте благодарни.
 • Помислете за някого, който ви е помагал в живота, но не сте му благодарили; напишете му писмо, обадете се или, по-добре, отидете му на гости и изразете благодарността си.
 • Поне през ден се старайте да реагирате положително и ентусиазирано към някого.
 • Определете си ден, в който да направите точно това, което искате; планирайте този ден на лукс и удоволствия предварително, за да се насладите максимално на всеки ден от него.

Изпробвайте също следните стратегии:

 • Определете време да си представите образно положителния изход от ситуация, която ви безпокои (този метод се използва много от спортисти).
 • Напишете списък с положителните си качества и го дискутирайте с човек, на когото имате доверие. В продължение на седмица записвайте всяко доказателство за тези положителни черти. Това ще отвлече вниманието ви от неуспехите (или по-вероятно, от въображаемите ви неуспехи) и ще го насочи към силните ви страни.

Освободеният ум – д-р Даниел Фрийман, psych.ox.ac.uk/team/daniel-freeman, Джейсън Фрийман

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си