Пълноценната любов ражда енергия и страст към живота

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Как можеш да разбереш дали човекът до теб е подходящият? Ако те кара да мечтаеш за бъдещето, да обичаш, да си благодарен, да изпитваш безкрайна страст към живота – значи любовта ви е истинска!

Отначало влюбеният е силно привлечен от обекта на любовта си. Тази любов отчасти е животинска: тя пришпорва влюбения като колесница, теглена от див кон. Но другата част е по-човешка и желае доброто на обекта на любовта. Ако има късмет, влюбеният привлича погледа на обекта на любовта си, който е предразположен към положителен отклик: винаги е чудесно да будиш любов.

Ако си допаднат, след като поговорят, във връзката им започва да се заражда нещо ново. И двамата са изумени от съзнанието, че това ново приятелство сякаш е по-значимо от отношенията, които са имали преди. Като усилващо се в кухнята ехо, любовта им преминава от единия към другия и обратно и расте. Подобно на духовен елексир, тя изпълва телата и душите им.

Някои влюбени са фалшиви един с друг, те са злобни, враждебни или имитират страст. Но за истински обичащите взаимността на техните стремежи и характери прави чудеса – тя подхранва благоговение. Животът за тях става изумителен.

Пълноценната любов ражда страст не само един към друг, но и към самия живот, към философията. Истински обичащите искат да знаят какво е любовта, тя носи нови прозрения, изпълва живота с повече страст, прониква в големите въпроси. Отчасти е пълна лудост, но не всяка лудост е самозаблуда: любовта притежава енергия и освобождава сили, които иначе биха спъвали развитието на хората.

Такава е силата на любовта. Тя може да триумфира над невротичните сметки, които хората си правят във връзките, може да свърже интелекта с вид знание, което е над чисто абстрактното, обективното и рационалното.

 

42 дълбоки мисли за живота, вселената и всичко останало – Марк Върнън, markvernon.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си