Пълноценната любов ражда енергия и страст към живота

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Как можеш да разбереш дали човекът до теб е подходящият? Ако те кара да мечтаеш за бъдещето, да обичаш, да си благодарен, да изпитваш безкрайна страст към живота – значи любовта ви е истинска!

Отначало влюбеният е силно привлечен от обекта на любовта си. Тази любов отчасти е животинска: тя пришпорва влюбения като колесница, теглена от див кон. Но другата част е по-човешка и желае доброто на обекта на любовта. Ако има късмет, влюбеният привлича погледа на обекта на любовта си, който е предразположен към положителен отклик: винаги е чудесно да будиш любов.

Ако си допаднат, след като поговорят, във връзката им започва да се заражда нещо ново. И двамата са изумени от съзнанието, че това ново приятелство сякаш е по-значимо от отношенията, които са имали преди. Като усилващо се в кухнята ехо, любовта им преминава от единия към другия и обратно и расте. Подобно на духовен елексир, тя изпълва телата и душите им.

Някои влюбени са фалшиви един с друг, те са злобни, враждебни или имитират страст. Но за истински обичащите взаимността на техните стремежи и характери прави чудеса – тя подхранва благоговение. Животът за тях става изумителен.

Пълноценната любов ражда страст не само един към друг, но и към самия живот, към философията. Истински обичащите искат да знаят какво е любовта, тя носи нови прозрения, изпълва живота с повече страст, прониква в големите въпроси. Отчасти е пълна лудост, но не всяка лудост е самозаблуда: любовта притежава енергия и освобождава сили, които иначе биха спъвали развитието на хората.

Такава е силата на любовта. Тя може да триумфира над невротичните сметки, които хората си правят във връзките, може да свърже интелекта с вид знание, което е над чисто абстрактното, обективното и рационалното.

 

42 дълбоки мисли за живота, вселената и всичко останало – Марк Върнън, markvernon.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.