Да приемаш другите такива, каквито са, означава да ги обичаш!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Когато отвръщаме с любов към всичко, което ни се случва, се научаваме на доброта и откриваме висшия смисъл на живота си.

Психологията ни е обучила да мислим, че трябва да предаваме честно всичките си чувства, защото емоциите представляват „истината“ за дадена ситуация. Това е заблуда. Емоциите представляват само част от истината. „Истината“ винаги е многостранна.

Вероятно ви се е случвало да премислите отново някой скандал и да се изумите, че сте се ядосали толкова много за нещо, което вече ви се струва незначително и смешно. В момент на ярост ви обземат всевъзможни мисли, които изглеждат „истински“, но всъщност просто отразяват силата на гнева ви в този момент. Да изразявате тази „истина“ или да действате съобразно нея, е лудост: никоя връзка не би могла да оцелее при този безкомпромисен, буквален вид „честност“.

Загуба на време е да смятате, че знаете пълната истина за друг човек. Получавате единствено усещането, че сте „прави“: основната награда на наивника. Единственото, което наистина ще ви помогне, е да развиете силата да преформатирате отношенията по позитивен начин. Не сте способни на това, докато сте уловени в непосредствените си реакции; Активната любов ви дава силата да ги надмогнете.

Това е истинската мощ на духовния подход към психологията. Той ви учи как да активирате висши сили, които са по-силни от вашите емоции. Тези сили няма да заместят емоциите ви, но ще ги трансформират. Когато спрете да прахосвате енергия за повърхностни раздразнения, важните неща в живота ви ще ви въздействат по-силно.

Активната любов ви обучава да приемате другите такива, каквито са. Всички хора в живота ви са несъвършени – или заради нещо, което са правили в миналото, или заради нещо, което не могат да променят в  настоящето. Фиксирането върху тези неща унищожава взаимоотношенията. Трябва ви инструмент, с който да приемате хората такива, каквито са.

Когато някой ви ядоса  и не можете да си избиете мисълта за този човек от главата, вие се поставяте в ситуация на изчакване, докато светът продължава напред. С помощта на Активната любов ще почувствате как сърцето ви се разширява, за да обхване света от безкрайна любов, която ви заобикаля.

Как да използвате Активната любов?

  • Използвайте Активната любов в момента, когато някой направи нещо, което ви разгневи.
  • Използвайте Активната любов, когато установите, че съживявате някоя  лична несправедливост, независимо дали в близкото или далечното минало.
  • Използвайте Активната любов, за да се подготвите за сблъсък с трудна личност.

 

Инструментите – Фил Стъц, Бари Майкълс, thetoolsbook.com/about/

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си