Колкото по-благодарен си, толкова повече неща, за които да си благодарен, идват в живота ти

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси, Препоръчано
снимка: Allevents.in

снимка: Allevents.in

Вселената винаги ни дава онова, което вярваме, че заслужаваме. Благодарността ни носи още нещо, за което да сме благодарни. Тя засилва изобилието в живота ни. Ако обаче ни изпълва мисълта: „Аз нямам достатъчно и няма да бъда щастлив, докато е така…“, ние поставяме живота си в режим на изчакване. Тогава Вселе­ната чува: „Аз нямам и не съм щастлив“ и ние получаваме още от същото.

Забелязала съм, че Вселената обича благо­дарността. Колкото по-благодарен си, толкова повече блага получаваш. Под „блага“ разбирам не само материалните неща, но и всички хора, места и преживявания, заради които си струва да се живее. Знаете колко прекрасно се чувства човек, ко­гато животът му е изпълнен с любов, радост, здраве и творчество, навсякъде среща зелена светлина и намира места за паркиране. Така е замислен животът ни. Вселе­ната е щедра и изобилна и обича да бъде оценявана по достойнство.

Помислете си как се чувствате, когато поднасяте по­дарък на своя приятелка. Ако тя го погледне и лицето й помръкне или пък каже: „О, не е моят размер“ или „Не е моят цвят“, или „Никога не използвам такива неща“, или „Само това ли е“, със сигурност едва ли някога пак ще ви се прииска да й подарите нещо. Но ако очите й грейнат от радост и тя е доволна и благодарна, тогава всеки път, когато видите нещо, което би й харесало, ще ви се иска да й го подарите, независимо дали наистина ще го направите.

Благодарността ни носи още нещо, за което да сме благодарни. Тя засилва изобилието в живота ни. Липсата на благодарност и оплакванията ни носят малко неща, за които да сме благодарни. Оплакващите се неизменно откриват в живота си малко хубави неща или не се радват на онова, което имат. Вселената винаги ни дава онова, което вярваме, че заслужаваме. Много от нас са възпита­ни да виждат само липсващото и да усещат тази липса. Вярваме в оскъдицата и после се чудим защо животът ни е толкова празен. Ако ни изпълва мисълта: „Аз нямам достатъчно и няма да бъда щастлив, докато е така…“, ние поставяме живота си в режим на изчакване. Тогава Вселе­ната чува: „Аз нямам и не съм щастлив“ и ние получаваме още от същото.

Вече от много време насам посрещам всеки комплимент и всеки подарък с думите: „Приемам го с радост, удоволствие и благодарност“. Научила съм, че Вселената обича този израз и постоянно получавам прекрасни дарове.

Когато се събудя сутрин, още преди да си отворя очи­те, благодаря на леглото за хубавия сън. Благодарна съм за топлината и удовството, които ми е дарило. При такова начало ми е лесно да си помисля за всички други неща, за които съм благодарна. Преди да стана от леглото, ве­роятно съм изразила благодарността си за 80 или 100 раз­лични хора, места, неща или преживявания в моя живот. Това е чудесен начин да започна деня.

Вечер, непосредствено преди лягане, премислям деня си и благославям или изразявам признателността си за всяко преживяване. Освен това си прощавам, ако усетя, че съм направила грешка, казала съм нещо неподходящо или не съм взела най-доброто решение. Това упражнение ме изпълва с топлота и се унасям в сън като щастливо новородено бебе.

Добре е да бъдем благодарни дори и за получените уро­ци. Не бягайте от уроците, те са малки съкровища. Кога­то се поучим от тях, животът ни се променя към по-добро. Сега се радвам всеки път, когато видя някоя тъм­на страна на личността си. Това означава, че съм готова да се освободя от нещо, което е спъвало живота ми. Каз­вам; „Благодаря ти, че ми показа това, за да мога да го излекувам и да продължа напред“. Така че, все едно дали урокът е внезапно изскочил „проблем“ или възможност да видите стар негативен модел в себе си, от който е вре­ме да се освободите – радвайте се!

Нека изпълваме всеки ден с възможно най-много момен­ти, в които сме благодарни за всичко хубаво в живота си. Ако хубавото в момента не е много, ще се увеличи. Ако и сега животът ви е изобилен, изобилието ще нарасне. Това е ситуация, в която винаги ще спечелите. Ако сте щастливи, Вселената също е щастлива. Благодарността увеличава изобилието.

Започнете да си водите дневник на благодарността. Всеки ден записвайте нещо, за което сте благодарни. Всекидневно казвайте на някого колко сте му благодарни за нещо. Благодарете на продавачите, на сервитьорите, на пощальоните, на работодателите и на подчинените си, на приятелите, на близките си и на непълно непозна­ти. Споделете тайната на благодарността. Нека помог­нем светът да бъде изпълнен с благодарно, признателно даване и получаване… за всички!

Благодарността – начин на живот – Луиз Хей и приятели, louisehay.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Думата, която ще промени живота ви…

Благодаря за цялото добро, което присъства в живота ми!

Правилната молитва е молитва на благодарност