Да ревнуваш означава да си несигурен в собствените си чувства към другия

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
картинка: Pixabay.com

картинка: Pixabay.com

Ревността разваля баланса в отношенията.  Тя неизменно превръща единия партньор в затворник на страховете на другия,  а те много често са неоснователни.

Много разпространена причина за проблема във връзката е ревността или „зеленоокото чудовище“, както го описва Шекспир в „Отело“, на пръв поглед непреодолимият и мъчителен страх, че ще изгубим партньора си заради другиго.

Понякога ревността е разбираема: ако партньорът ви е изневерил в миналото, естествено е да се тревожите, че може да го направи пак. И някои ситуации могат да бъдат силен стимул – например, ако той или тя работи далеч от дома или прекарва дълго време с колега от противоположния пол. От друга страна, ревността може да се появи безпричинно, дори във връзки, в които двамата партньори са си верни един на друг и са почти постоянно заедно.

Ревността не е непременно проблем. За някои хора умерената ревност е признак за любов. И в известна степен може да служи като полезно напомняне да не приемате партньора си за даденост, а че трябва да полагате усилия, за да бъдете щастливи заедно.

По-често обаче ревността е мъчителна и деструктивна емоция. Доверието е ключово а една успешна връзка, но ревността поражда подозрения, съмнения и недоверие.

Ревнивецът е обхванат от страх, че партньорът ще му изневери, и постоянно следи движенията му, опитва се да го хване „в крачка“. Ревнивият човек може да бъде изключително властен, да оказва натиск върху партньора да престане да се вижда с приятели или да излиза с тях сам.

Онова, което е започнало като романтична връзка на равноправни партньори, дегенерира в отношения между тъмничар и затворник.

Ревността обаче може да се преодолее.

  • Притеглете доказателствата

Наистина ли мислите, че партньора ви би тръгнал с другиго? Какви доказателства имате за страховете си? Какви доказателства оборват подозренията ви? Обсъдете нещата с доверен приятел: каква е вероятността партньорът ви да ви изневерява?

  • Поговорете с партньора си

За всяка връзка е полезно, ако има съгласувани между двамата партньори правила  за неща като доверие и вярност – ако все още не сте обсъдили това заедно, препоръчваме ви да го направите. Може да ви бъде полезно също така, ако кажете на партньора си за ревността си (вероятно защото вече сте преживели изневяра) и какви ситуации я предизвикват (може би когато партньорът ви каже, че ще остане до късно с приятели). Изслушайте неговата гледна точка и решете как ще се справите с проблема в бъдеще.

  • Съсредоточете се върху позитивното

Не търсете винаги отрицателното във връзката си – поведение, което подклажда ревността ви. Вместо това положете усилия да видите приятните страни на връзката и онези неща   в партньора си, които са ви привлекли от самото начало. Канализирайте енергията си, за да планирате приятни занимания и за двамата. Колкото повече се забавлявате заедно, толкова по-слаба ще бъде ревността ви.

  • Повишете самооценката си

Ревнивите страхове за партньора често произлизат от негативни възгледи за самите нас. Оценката за собствените ни качества може да почива изцяло върху предположенията ни за това, как партньорът ни възприема.

Ако имате ниска самооценка:

  • Погрижете се да си създадете интереси и занимания извън връзката ви.
  • Не пренебрегвайте социалния си живот.
  • Оспорвайте негативните си мисли, като премислите всички доказателства в тяхна подкрепа и опровержение и ги поставяте на практическа проверка.
  • Направете списък на положителните си качества и прекарвайте известно време всеки ден в мислене за тях.

 

Освободеният ум – д-р Даниел Фрийман, psych.ox.ac.uk/team/daniel-freeman, Джейсън Фрийман

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяка връзка има своите проблеми. За да е успешна една връзка, необходимо е да се научим да се справяме с проблемите заедно!

Силата на взаимното общуване се крие във взаимното разбиране

Съвършената връзка е различна за всеки. Ние сами я създаваме всеки ден, всеки час и всяка минута