Изразявай своята благодарност всеки ден и ще усетиш любовта около себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
изображение: Pixabay.com

изображение: Pixabay.com

За да сме щастливи в любовната си връзка, е нужно да бъдем благодарни за всичко, което ни се случва. Заменяйки негативните мисли с положителни, даваме път на щастието да влезе в живота ни.

Независимо от това дали важните взаимоотношения във вашия живот се въртят около съпруга или съпругата ви, около партньора ви, около приятели или семейството ви, тези интимни взаимоотношения често носят най-много – или евентуално най-малко радости в живота ви. Признателността може да повиши съществено щастието, което изпитвате от връзката си.

Признателността върви ръка за ръка с влюбването

Отначало, когато се влюбим, признателността към любимия ни се струва естествена като дишането. Ние благоговеем пред всичко, което ни каже любимото същество. Вървим по пътеката на едно безкрайно приятно откривателство и колкото повече научаваме за другия, толкова по-силно очарование и любов изпитваме и толкова повече го ценим. Ценим като злато всяка дума, която изрича любимия. Харесват ни късните обаждания, внезапните имейли, как изглежда любимият, как ни гледа, както и възгледите му за света. Заради това, а и заради много други неща ние сме безкрайно благодарни.

Благодарни сме за деня, в който се е родил нашият любим, или за деня, в който сме срещнали любимата жена. Смаяни и благодарни сме заради огромната промяна, която е настъпила в живота ни с идването на тази любов. Преди нея той е бил сив и скучен; оттогава искри и грее. Благодарим на щастливата си звезда. Спомняме си непрестанно мига на първата си среща и сме безкрайно благодарни за този миг, както и за съвместно прекараното време оттогава. Намираме се в състояние на постоянна, интензивна и всеобгръщаща признателност.

Но ето че са минали две години. Дори не вдигаме поглед, когато любимият си влиза вкъщи. Казваме дежурно: „Здравей, как мина денят ти?“ и се връщаме директно към онова, с което сме се занимавали. Дори не чуваме отговора и не внимаваме чак до мига, когато чуем: „Какво има за вечеря?“

Ние промърморваме: „А ти не можеш ли да сготвиш нещо? – под сурдинка се обръщаме на висок глас – „Каквото поискаш мило“.

„Значи ли това, че пак ще поръчаме нещо готово?“ – пита „милото“ и тръшва врата на спалнята.

Ние въздъхваме и си мислим: „Ах, радостите на брака.“

В описаното няма йота признателност. Никакво ценене, нито полъх от благодарност. Без постоянни поток на признателността любовта умира. Без признателност любовта ерозира и накрая остава единствено навикът от съвместен живот.

Чувството, че вашия партньор вече не го е грижа за вас или връзката ви, означава че вие вече не се чувствате оценени, нито чувствате благодарност от страна на партньора си за това, че ви има в неговия или нейния живот. Тъжна работа, наистина, и напълно безсмислена.

За щастие, признателността е една от най-лесните за овладяване и възстановяване енергии. Започвате, като просто мислите положителни неща вместо критични и неприятни. С промяната в мисленето ви отново вашата половинка и връзката помежду ви чувствата ви ще ви последват. Веднъж щом заработи чувството за признателност, любовта отново започва да струи.

Признателността е скалата, на която се опира процъфтяващата и щастлива любовна връзка.

 

Силата на признателността – д-р Ноел Нелсън, dr.noellenelson.com, д-р Джанин Лемар Калаба

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Научи се да искаш и да приемаш с благодарност, когато получаваш

Думата, която ще промени живота ви…

Как да станем по-духовно извисени -съветите на Уейн Дайър за ежедневието на всеки от нас