Да си родител означава не само да възпитаваш и отглеждаш децата си, а и да се учиш от тях

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Да си родител е най-трудното призвание в живота. Но наградата е най-голямата, която можем да очакваме някога – благодарността да видим със собствените си очи, че сме отгледали и възпитали едно добро човешко същество, което постига мечтите си.

Родителството е може би едно от най-предизвикателните, отговорни и стресиращи начинания на света. То е едно от най-важните човешки дейности, защото от начина, по който се отнасяме към него, зависи до голяма степен сърцето, душата и съзнанието на следващото поколение, тяхното преживяване на смисъла и близостта, техният диапазон от житейски умения и техните най-съкровени чувства към собствената им личност и мястото им в един бързо променящ се свят.
И въпреки тази изключителна важност, почти всички, които стават родители, го правят без каквато и да било подготовка или обучение, със съвсем малко или никакви съвети или подкрепа – и това в един свят, който цени материалното производство повече от духовния труд по родителските грижи.

Да станете родител може да е обмислено или пък случайно, но при всички случаи родителството е призвание. То ни стимулира да претворяваме света всеки ден, за да посрещаме всеки един момент с радост и свежо чувство. Това призвание всъщност е стриктна духовна дисциплина, стремеж да осъществим нашата най-истинска, най-дълбока природа като човешки същества. Самият факт, че сме родители ни кара непрекъснато да изразяваме онова, което е най-възпитателно, мъдро и осъзнато, да бъдем, доколкото е възможно, най-доброто си Аз.

Както при всяка духовна дисциплина, призивът да бъдем грижовни родители е изпълнен с огромно обещание и потенциал. В същото време той също ни предизвиква да подхождаме към родителството си последователно и осъзнато, така че да бъдем изцяло ангажирани с тази основна човешка задача, този забележителен период от живота в продължение на десетилетиe, като се учим от едно поколение и предаваме на следващото.
Хората, които избират да станат родители, поемат тази най-трудна работа без заплата, често пъти неочаквано, на относително млада и неопитна възраст или в условия на битово напрежение и несигурност. Обикновено пътешествието на родителството започва без ясна стратегия или всеобхватна представа за терена, до голяма степен по същия интуитивен и оптимистичен начин, по който подхождаме към много други аспекти на живота. Учим се в процеса на работата. Всъщност няма друг начин.

Осъзнатото родителство ни призовава да се пробудим за възможностите, ползите и предизвикателствата на тази роля с нова гледна точка. Нашият съзнателен ангажимент като родители е наистина най-важното нещо, което можем да правим – и за децата ни, и за нас самите.

За да внесем осъзнатост в родителството, е добре да знаем какво представлява осъзнатостта. Тя е съзнателност, целенасочено внимание към настоящия момент, без да съдим. И се култивира като внимателно и спокойно си напомняме отново и отново да обръщаме внимание. Така с течение на времето ще успяваме все по-добре и по-дълго съзнателно да поддържаме вниманието си. Когато вниманието ни се отнесе нанякъде, както неминуемо поддържаме по-добър „контакт“ с живота си. Може да се каже, че се учим „да живеем в осъзнатостта си“.
Култивирането на осъзнатост не означава, че няма да съдим и да даваме всевъзможни оценки. Означава, че ще работим върху идеята да ги разпознаваме именно като такива, че ще поискаме да се отървем от тях по възможно най-добрия начин – поне временно – и че същевременно няма да се осъждаме за това, че даваме оценки.

Всъщност осъзнатото родителство означава да внасяме внимание, откритост и мъдрост в моментите с децата ни. Това е истинска практика, със своя вътрешна дисциплина като специфична форма на медитация.
Като всички нормални хора, родителите си имат своите нужди и желание, своя личен живот. Нуждите ни като родители навярно са много различни от тези на нашите деца. Вместо да ги противопоставяме едни на други, осъзнатото родителство включва идеята, именно в такива моменти, че нашите нужни са взаимно зависими. Нашият живот е безспорно дълбоко свързан с този на децата ни.Благополучието на децата ни се отразява на собственото ни благополучие,както и нашето на тяхното. Когато те имат някакви проблеми, ние страдаме, а когато ние имаме проблеми, те страдат.

Това означава, че всички имат полза тогава, когато осъзнаваме нуждите на децата си, както и нашите собствени нужди – емоционално и физически, в зависимост от възрастта, се стремим да намерим начини всеки да получи онова, от което най-много се нуждае. Привнасянето на такъв вид чувствителност към нашето родителство ще подсили свързаността с децата ни. Връзката с тях се усеща особено силно в трудни моменти. Може да установим, че нашият избор в ситуация на противоречиви нужди ще бъде направен именно според тази съсредоточена връзка и в резултат в него ще има повече доброта и мъдрост.

 

Децата: Благословия за всеки ден – Майла и Джон Кабат-Зин, mindfulnesscds.com
Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Открийте силата на децата и техните таланти и им помогнете да ги проявяват

Щастливите майки създават щастливи семейства

Колкото повече внимание и уважение проявявате към родителите си, толкова повече благословение и благодат ще получите в живота си!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си