Направи добро и то ще ти се върне стократно!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Всички ние сме свързани по невероятен начин. Затова, онова, което излъчваме, се връща при нас. Колкото повече щастие разпръскваме, толкова повече получаваме за себе си.

Джуан Дзъ: „Сънувах, че съм пеперуда и летя е небето. После се събудих. И сега се питам дали съм човек, сънувал, че е пеперуда. Или съм пеперуда, сънувала, че е човек.“

Това е животът!  Хорхе Луис Борхес казваше, че „И най-незначителното явление съдържа в себе си историята на Вселената с безкрайната ѝ верига от причини и следствия“. Всички ние сме отворени енергийни системи. Някои хора се опитват да функционират само със своята енергия, като я дозират максимално и я използвам само за собствено оцеляване. Това наистина не е добра стратегия, защото знаем, че в даден момент затворените системи блокират и загиват. Можем да прибегнем и до взаимен обмен с други системи около нас, залагайки на енергийната солидарност, и това би било по-екологичен от емоционална гледна точка отговор. Емоционалната щедрост е неизчерпаем източник на чиста и възобновяема енергия.

Според закона на взаимната зависимост в екологията „Всички форми на живот зависят една от друга“. Ние не сме емоционално самодостатъчни, ние сме плод на взаимното влияние. Всичко, което правим, или не правим, се отразява върху вътрешния и външния ни мир, за който сме отговорни. Задейства се ефектът на бумеранга и рано или късно при нас се връща онова, което сме излъчили. И то нерядко с лихва. 

Защото когато пеперудата размаха крила, лек ветрец облъхва света. Когато на пода падне прашинка, цялата планета натежава малко повече. А тропнеш ли с крак, земята лекичко променя посоката си. Засмееш ли се, радостта винаги плъзва наоколо като вълните във водоем. А изпаднеш ли в тъга, никой никъде не може да бъде истински щастлив.

Животът винаги връща и разпространява като ехо излизащото от всекиго от нас. Ако не ни харесва това, което получаваме, трябва да внимаваме какво излъчваме. Много неща можем да направим и да подобрим с общи усилия. 

 

Животът е приказка – Жаума Солер, jaumesoler.net , Мария Мерсе Конангла

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Виктор Юго: Материята, от която е изградено бъдещето – това са мечтите

За да сме щастливи, трябва да се научим да правим всичко навреме

Колкото повече даваш, толкова повече получаваш

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си