Направи добро и то ще ти се върне стократно!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Всички ние сме свързани по невероятен начин. Затова, онова, което излъчваме, се връща при нас. Колкото повече щастие разпръскваме, толкова повече получаваме за себе си.

Джуан Дзъ: „Сънувах, че съм пеперуда и летя е небето. После се събудих. И сега се питам дали съм човек, сънувал, че е пеперуда. Или съм пеперуда, сънувала, че е човек.“

Това е животът!  Хорхе Луис Борхес казваше, че „И най-незначителното явление съдържа в себе си историята на Вселената с безкрайната ѝ верига от причини и следствия“. Всички ние сме отворени енергийни системи. Някои хора се опитват да функционират само със своята енергия, като я дозират максимално и я използвам само за собствено оцеляване. Това наистина не е добра стратегия, защото знаем, че в даден момент затворените системи блокират и загиват. Можем да прибегнем и до взаимен обмен с други системи около нас, залагайки на енергийната солидарност, и това би било по-екологичен от емоционална гледна точка отговор. Емоционалната щедрост е неизчерпаем източник на чиста и възобновяема енергия.

Според закона на взаимната зависимост в екологията „Всички форми на живот зависят една от друга“. Ние не сме емоционално самодостатъчни, ние сме плод на взаимното влияние. Всичко, което правим, или не правим, се отразява върху вътрешния и външния ни мир, за който сме отговорни. Задейства се ефектът на бумеранга и рано или късно при нас се връща онова, което сме излъчили. И то нерядко с лихва. 

Защото когато пеперудата размаха крила, лек ветрец облъхва света. Когато на пода падне прашинка, цялата планета натежава малко повече. А тропнеш ли с крак, земята лекичко променя посоката си. Засмееш ли се, радостта винаги плъзва наоколо като вълните във водоем. А изпаднеш ли в тъга, никой никъде не може да бъде истински щастлив.

Животът винаги връща и разпространява като ехо излизащото от всекиго от нас. Ако не ни харесва това, което получаваме, трябва да внимаваме какво излъчваме. Много неща можем да направим и да подобрим с общи усилия. 

 

Животът е приказка – Жаума Солер, jaumesoler.net , Мария Мерсе Конангла

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Виктор Юго: Материята, от която е изградено бъдещето – това са мечтите

За да сме щастливи, трябва да се научим да правим всичко навреме

Колкото повече даваш, толкова повече получаваш