Направи добро и то ще ти се върне стократно!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Всички ние сме свързани по невероятен начин. Затова, онова, което излъчваме, се връща при нас. Колкото повече щастие разпръскваме, толкова повече получаваме за себе си.

Джуан Дзъ: „Сънувах, че съм пеперуда и летя е небето. После се събудих. И сега се питам дали съм човек, сънувал, че е пеперуда. Или съм пеперуда, сънувала, че е човек.“

Това е животът!  Хорхе Луис Борхес казваше, че „И най-незначителното явление съдържа в себе си историята на Вселената с безкрайната ѝ верига от причини и следствия“. Всички ние сме отворени енергийни системи. Някои хора се опитват да функционират само със своята енергия, като я дозират максимално и я използвам само за собствено оцеляване. Това наистина не е добра стратегия, защото знаем, че в даден момент затворените системи блокират и загиват. Можем да прибегнем и до взаимен обмен с други системи около нас, залагайки на енергийната солидарност, и това би било по-екологичен от емоционална гледна точка отговор. Емоционалната щедрост е неизчерпаем източник на чиста и възобновяема енергия.

Според закона на взаимната зависимост в екологията „Всички форми на живот зависят една от друга“. Ние не сме емоционално самодостатъчни, ние сме плод на взаимното влияние. Всичко, което правим, или не правим, се отразява върху вътрешния и външния ни мир, за който сме отговорни. Задейства се ефектът на бумеранга и рано или късно при нас се връща онова, което сме излъчили. И то нерядко с лихва. 

Защото когато пеперудата размаха крила, лек ветрец облъхва света. Когато на пода падне прашинка, цялата планета натежава малко повече. А тропнеш ли с крак, земята лекичко променя посоката си. Засмееш ли се, радостта винаги плъзва наоколо като вълните във водоем. А изпаднеш ли в тъга, никой никъде не може да бъде истински щастлив.

Животът винаги връща и разпространява като ехо излизащото от всекиго от нас. Ако не ни харесва това, което получаваме, трябва да внимаваме какво излъчваме. Много неща можем да направим и да подобрим с общи усилия. 

 

Животът е приказка – Жаума Солер, jaumesoler.net , Мария Мерсе Конангла

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Виктор Юго: Материята, от която е изградено бъдещето – това са мечтите

За да сме щастливи, трябва да се научим да правим всичко навреме

Колкото повече даваш, толкова повече получаваш

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си