За да постигнем самоконтрол, трябва първо да разберем кое ни пречи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси

снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Единственият начин да устоим на изкушенията, пред които ежедневно сме изправени, е като открием кое е това, което нарушава самоконтрола ни.

За да се постигне по-добър самоконтрол, човек трябва да разбере как и защо губи самоконтрол. Знанието за тези механизми не улеснява провала ви, както някои се опасяват. То ви позволява да се мобилизирате и да избягвате клопките на безволието. Изследванията показват, че хората, които са най-убедени в силата на волята си, всъщност най-лесно се поддават на изкушения. Например, пушачите, които са най-уврени в способността си да се откажат от цигарите, най-лесно пропушват отново, а хората, започнали диета с прекалено голям оптимизъм, обикновено най-трудно свалят килограми. Защо е така? Защото не успяват да предвидят кога, къде и защо ще се откажат. Те се излагат на повече изкушения, като излизане в компания на пушачи или държане на сладки неща вкъщи. Освен това се сблъскват с по-неподготвени със спънките и по-склонни да се откажат още при първото затруднение.

Познаването на собствените възможности – особено на поведението ни в ситуации, поставящи волята на изпитание – лежи в основата на самоконтрола. 

Кое е първото, което ви идва на ум, когато се замислите за нещо, изискващо силна воля? За повечето хора класическото изпитание за волята е устояването на изкушение, независимо от естеството му – било то поничка, цигара, евтина разпродажба или секс за една вечер. Когато човек казва: „Нямам воля“, това обикновено означава: „Не мога да откажа на устата, стомаха, или сърцето си….“. Това се нарича волево умение “ аз няма“.

Способността да кажеш „не“ обаче е само една страна на волята и това, което тя изисква. В крайна сметка „просто кажи не“ е любимият израз на хората, свикнали да отлагат и да мързелуват. Понякога е много важно да можеш да кажеш „да“. Има толкова неща, които все отлагате за утре (или вечни времена)! Волята ще ви помогне да ги включите в списъка с това, което трябва да свършите днес – дори когато различни тревоги, странични занимания или любимото ви телевизионно предаване се опитват да охладят ентусиазма ви. Наричаме го волево умение „аз ще..“ – способността да си наложите да направите това, което трябва, дори да не ви се иска много.

„Аз ще…“ и „аз няма…“ са двете страни на самоконтрола, но не са единствените елементи на волята. За да кажеш „не“, когато трябва да кажеш „не“, и да кажеш „да“, когато трябва да кажеш „да“, е необходимо да притежаваш и друга сила – способността да си спомняш какво искаш в действителност. Сега може да ви се струва, че нещата, които наистина желаете, са парче торта, още една чаша алкохол или почивен ден то работа. Когато сте изправени пред изкушение или ви блазни мисълта да помързелувате обаче, спомнете си, че нещата, към които наистина се стремите, са да се поберете в стегнатите си дънки, да получите повишение в службата, да запазите брака си и др. Иначе какво ще ви попречи да се подчините на най-непосредствените си пориви? За да овладеете самоконтрола, трябва да умеете да се мотивирате в моментите, когато ви е най-необходимо. Това е волевото умение „аз искам…“.

Силната воля комбинира въздържаността (аз няма…), решителността (аз ще…) и целеустремеността (аз искам…) и с нейна помощ човек може да постигне целите си ( и да си спести много неприятности). Ние, хората, имаме късмета да притежаваме мозък, който владее всички тези умения. Всъщност, именно те – въздържаността, решителността и целеустремеността – може би са най-типичните признаци на човешкия интелект.

 

Самоконтрол съзнанието може всичко – д-р Кели Макгонигъл, kellymcgonigal.com/about

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Човек иска най-силно онова, което сам си забранява да иска! 

Постигането на самоконтрол е пътят към балансирания живот

Луйз Хей: Не позволявайте на мислите си да ви контролират!