Да владееш себе си е първата стъпка по пътя към щастието и постигането на целите

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Ако се научим да сме в хармония с тялото и душата си, то тогава ще сме в състояния да изпълним всичко, за което мечтаем.

Когато Батман облече прочутия си черно-син костюм, силата му нараства десеторно и той става непобедим, готов да се изправи срещу най-страшните опасности. Ами ако има начин, също като него, и ние да се превърнем в супергерои на собственото си здраве, да станем неподатливи на атаките, които могат да ни увредят или погубят? Фаталистите сред вас ще кажат, че това може да се случи само в сферата на научната фантастика и че ние сме безсилни да направим каквото и да било, когато ни връхлети някоя болест. Или дори, че някои са генетично по-„облагодетелствани“ от други…

Истината е, че ние също притежаваме такъв „костюм“, но той е скрит дълбоко в нас. Достатъчно е да разберем къде се намира, за да можем да се възползваме от него. „Бронята“ на нашето тяло е изградена от внушителна мрежа: 639 мускула и над 70 000 км нерви опасват телата ни. Разполагаме с начините за разпознаване на „правилните“ мускули и „ключовите“ нерви, които трябва да събудим и активираме, за да живеем в добро здраве.

Нашето тяло и нашият дух непрекъснато си взаимодействат. Те са истински съкровища, които трябва всекидневно да опознаваме и поддържаме във форма. Усещането, че сте във форма, спокойни и релаксирани, е ключът към постигане на душевното равновесие и щастието. А тъкмо щастието е един от най-добрите лекове срещу изхабяването на клетките на нашия организъм. По този начин се образува „размагьосан“ кръг, който отваря пътя към дълголетие в добро здраве.

Доброто управление на конфликтната ситуация предотвратява покачването на стреса, който може да трае няколко дни. Американски учени показаха проста и ефикасна техника в случаи на конфликт. Представете си, че сте страничен наблюдател на сцената, в която се карате с друг човек. Автоматично ще се дистанцирате и ще възстановите спокойствието си.

Същите учени поставяли хора в конфликтни ситуации, като ги карали да си въобразяват, че са въпросният трети човек. Освен това им дали указанието да говорят за себе си в трето лице, което довело до още по-голямо намаляване на стреса. Тази стратегия помага по-лесно да се намери компромисно решение, да се разсъждава трезво и по-добре да се вземат предвид гледните точки на другия.

Когато мислите за себе си като за страничен наблюдател, вие генерирате присъствието на неутрален и добронамерен посредник, сякаш играете ролята на съветник на някой приятел относно най-добрия избор в някоя сложна ситуация. Отстраняването съответства на обезвреждане на конфликтна зона.

 

Вашето здраве е във вашите ръце – д-р Фредерик Салдман

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Творческата енергия идва от тялото ни

За да сме здрави, трябва да сме благодарни на нашето тяло

Движете се! Тялото ви го иска, умът ви го иска, душата ви го иска…

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си