Като простим на хората, които са ни наранили, ние спираме да плащаме за несправедливостта, която ни се е случила

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Прощавай
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Да простиш означава да приемеш болката и скръбта от случилото се, знаейки, че само така можеш да се излекуваш от случилото се и да продължиш своя път напред. 

Как да простим несправедливостите, които разбиват живота ни?

Ако сте преживели злина от трета категория – бедствие, което разбива живота, – преди всичко ви изказвам моето най-дълбоко съчувствие и уважение. Не бих искал да съм на ваше място. Удивлявам се на издръжливостта ви.

Второ, каня ви непрекъснато да се стремите към опрощение. Може би си мислите, че не е възможно да простите на човека, който е направил това ужасно нещо на вас или на някой, когото обичате. Нека ви кажа смирено, че Светият Дух ще ви даде сила да простите, когато е точното време, ако изразите пред Него своето желание да постъпите така.

Прощаването е цяло пътешествие и вие можете да изберете по-трудния, но по-благословен път да преодолеете злината.

Прошката е сложна. Няма бързо решение, което да ви накара да действате незабавно. Но може би следните „пътни знаци“ ще ви помогнат да предприемете някакви стъпки по пътя на опрощението.

I пътен знак: Изяснете какво е станало

Намерете здравословен начин да опишете какво ви се е случило. Ако имате въпроси, опитайте се да им отговорите. После запишете детайлите за това, как сте били наранени, или разкажете за случилото се на доверен приятел или християнски съветник – човек, който има опит и е помагал на хора да се справят със своята травма. По такъв начин ще направите важна крачка към опрощението.

II пътен знак: Определете какво сте загубили

В определен момент трябва да преминете от онова, което някой друг е направил за вас, към онова, което сте загубили като следствие. Вие правите тази промяна и казвате „да“ на едно по-уязвимо чувство – скръбта. Ето няколко примера за това, как изглежда промяната на пътните знаци в действие:

I пътен знак: „Той проигра на хазарт онова, което бяхме спестявали цял живот!“.

II пътен знак: „Сега трябва да продължа да работя доста след възрастта за пенсиониране. Не мога повече да му доверя нашите финанси“.

I пътен знак: „Тя ме измами“.

II пътен знак:“Чистотата на нашия брак беше нарушена. Вече не мога да ѝ се доверя. Чувствам се предаден“.

Виждате ли промяната? Напишете няколко подобни изречения и за вашия опит и се опитайте да започнете да чувствате скръбта, колкото сте способни да понесете. Когато преминете от стъпката да определите какво е станало, към стъпката да опишете какво сте загубили, ще настъпи значим напредък във вашето пътуване на скръбта.

III пътен знак: Бъдете готови да простите

След като сте си дали достатъчно време да изстрадате скръбта от своята загуба, ще бъдете готови да кажете „да“ на възможността да простите. Ще можете да си представите деня, когато ще предадете напълно (или отново) на Бога незарасналата рана от вашата трагедия.

Вероятно няма да сте готови още днес да прегърнете своя мъчител. Но се опитвайте да направите една малка крачка.

Когато приемете, че някой ден ще простите на онези, които са ви сторили злина, започвате да разчиствате пътя към способността да се молите така: „Отче, прости ми. И ми помогни аз също да им простя. Отказвам се от правото си на справедливо отмъщение. Отказвам се от желанието си да контролирам нещата. Прости им, защото не знаят какво правят“. И това, приятелю, е молитва, която много ще опрости твоя живот.

 

Опростявайте живота си – Бил Хайбълс, billhybels.com
Издателство: Нов човек, novchovek.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Да притежаваш сила значи да умееш да прощаваш. На другите. И на себе си

Прощавай, за да се освободиш от гнева и огорчението

Прости на всеки заради своя вътрешен мир