Възможно е да си здрав, успешен и обичан – от теб зависи!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
картинка: weheartit.com

картинка: weheartit.com

Всички имаме време да превърнем мечтите си в реалност! Никога не е късно да действаме, стига да вярваме в успеха си.

Няма значение какво точно е желанието ви, защото процесът е еднакъв за всички. Да постигнеш добро здраве, да забогатееш или да намериш любовта – всичко това става по един и същи начин. Въпреки че няма разлика при проявяването на различните цели, животът на много хора продължава да се развива неравномерно. Например, един човек има солидна банкова сметка, но нещастен брак. Друг се радва на богат любовен живот, но не харесва работата си. Трети е щастливо ценен, с прекрасна кариера, но непрекъснато се бори с проблеми със здравето или наднорменото тегло.

Аз си представям трите области в живота, които най-често са обект на мечти и желания – любов, благосъстояние и здраве – като триъгълник. Изглежда. Твърде малко хора се развиват успешно и по трите върха на триъгълника. Обикновено повечето успяват в една или две области, а третата е под всякаква критика.

Дали тук не става въпрос за страха да не станем твърде идеални или да не отблъснем хората, ако нямаме поне малко човешки недостатъци и грешки? В разговори с някои много успели и влиятелни хора съм установила, че често това е причината – особено при жените. Опра Унфри сподели с мен убеждението си, че жените понякога се страхуват да не станат твърде силни и преуспяващи, защото някои хора се боят от силните жени. Съгласна съм с нея.

Не ви предлагам да опитвате да постигнете всичко на света, да станете „супермъже“ или „супержени“. Този начин на живот води до пълно изчерпване, разочарование и неудовлетворение от живота. В края на краищата, удовлетворението идва от осъществяването на Божествената мисия, не от натрупване на имущество и постижения. Наред с това препоръчвам на всички плавно да напредват във всичките три важни области в живота – здраве, работа и любов.

Трите тясно си взаимодействат. Удовлетворението от работата и семейството влияе върху здравето. Здравето влияе върху работата и семейния живот. Приходите могат да се увеличат или да намалеят в зависимост от здравословното състояние, от това, дали сме потиснати или емоционално стабилни. Настроението влияе върху всички взаимоотношения и т.н.

Всички страни на триъгълника са взаимно преплетени и взаимно зависими. Но все още много хора смятат, че постигането на успех в повече от една или две области е трудно, дори невъзможно. Според мен обаче, нещата не стоят така. Ако се вгледаме по-отблизо, винаги ще забележим, че в основата на неудовлетворението от определена житейска сфера стои някакво убеждение. Ето най-често срещаните:

Не е правилно, морално, редно или духовно да искаме пари.
Навикът да се примиряваме с всичко, което ни сполети в живота.
Да смятаме, че щастието в любовта е нереалистично или лекомислена цел.
Да приемем съвършеното здраве като непостижимо, заради нагласи от типа „Много съм стар“, „Имам деца“, „Нямам достатъчно пари или време“ и т.н.

Макар понякога да сме твърдо убедени в обратното, нито един от върховете на триъгълника Любов-Професия-Здраве не е по-труден за постигане и поддържане от който и да е друг. Но убежденията наистина влияят върху живота ни и много от изброените нагласи могат да ни блокират. Ако сте постигнали напредък или успех в някой от върховете на триъгълника, знайте, че можете да се радвате на същия резултат във всички други области.

Най-важните моменти, които да запомним:
Не е достатъчно само да мислим и да искаме да забогатеем или да постигнем някакви други цели; след това трябва да пристъпим към действие.
Бог помага на тези, които си помагат сами.

Нашите убеждения за времето предизвикват реалните ни преживявания. Важно е да заменим ограничените представи за времето с положителни и широки възгледи, с които потвърждаваме, че има достатъчно време.
Любовта, професията и здравето са еднакви постижими цели – като трите върха на равностранен триъгълник. Ако сте постигнали успех в една от трите области, можете да го направите и в другите.

Душата се нуждае от непрекъснат растеж, затова целите никога не завършват и не приключват окончателно.

 

Щях да променя живота си, ако имах повече време – Дорийн Върчу, angeltherapy.com

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Мислите ви формират вас… и света около вас

Изпитваме страх, за да не потърсим онова, което ни липсва!

Мислите притеглят към себе си само подобни на тях мисли