Основната цел на нашия живот е…. да бъдем щастливи!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси

снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

От какво зависи щастието? От това дали си достигнал истинската цел в живота си.

Много често скърбим за една или друга загуба. Непрекъснатите мисли за това, че всичките ни планове трябва да се изпълнят каквото и да стане, отнемат силите, които са необходими за изпълнението на нашите задължения.

 Ние смятаме себе си за творци на своята съдба. Нашата съдба зависи от нашите желания и постъпки. Обаче ние често не си даваме сметка, че основната роля в нашата съдба играят не настоящите, а миналите наши желания и постъпки.

Миналите постъпки и желания на човека, често въздействат на този наш живот по-рано, отколкото сегашния.

Миналите желания и постъпки са много повече, отколкото сегашните. Именно по тази причина ние не можем да разчитаме на сто процента, че нашите планове ще се осъществят.

Ако ние планираме нещо, невидимата сила на нашите желания ни свързва с нашите планове. Но когато по волята на времето те не се осъществяват, ни чакат страдания.

Ние можем да планираме разни неща, но не бива да мислим, че плановете ни непременно ще се сбъднат. Освен това, не бива да се правят прекалено дългосрочни планове, защото времето ще разруши нашите идеи и това ще ни донесе страдания. Времето е огромна сила и ние сме длъжни да се съобразяваме с нея. Това всъщност е правилното разбиране на нещата. Без това разбиране е невъзможно да бъдем щастливи.

Тези, които са подчинили себе си на закона на времето, са способни да разберат неговата божествена природа и като резултата да получат пълно безстрашие.

Читател: Какво означава „да подчиниш себе си на закона на времето“?

Авторът: Означава, че ние сме длъжни да разберем, че ни е дадено определено време за това, което всъщност е основната цел на нашия живот. Като резултат от това разбиране ще се появи силно желание повече време да се занимаваме със самопознание и изучаване на смисъла на живота.

Читател: Какво ще ни даде това изучаване? Нима ще имаме повече пари от тази работа?!

Авторът: Ще имаме правилно разбиране за щастието. Човек разбира от какво зависи щастието, след като отдели достатъчно сили и време за изучаване на духовната природа. Този човек разбира, че то зависи не от количеството пари, а от това дали е достигнал истинската цел в живота си.

Читател: Много хора обаче смятат, че точно парите ще решат проблемите им и затова те са истинската цел на живота. Какво мислят за това тези хора, които са разбрали могъществото на времето?

Авторът: Те знаят, че нашите желания да забогатеем все повече и повече, да подобряваме жилището си в този свят пораждат все повече и повече опасения, че това, което имаме, може да бъде загубено или унищожено от времето. Тези, които са осъзнали могъществото на времето, виждат истинската причина за страха на хората, посветили живота си да трупат пари. Повечето хора изпитват огромно безпокойство за средствата, които са натрупали в течение на живота си. Обаче ще дойде време и всички наши спестявания ще бъдат унищожени. Точно така се случва. Времето разрушава всичко. Закупените вещи остаряват и се износват. Даже натрупаните пари се обезценяват. И само познанието, че ние, бидейки души, притежаваме вечна, безсмъртна природа в отличие от тленното материално тяло, прави човека абсолютно безстрашен.

Читател: По отношение на натрупаните пари все едно не успяхте да ме убедите. Само глупаците нямат спестявания и затова, когато дойдат черни дни, те страдат много заради това.

Авторът: Аз имах предвид, че са обречени на страдание тези хора, за които трупането на пари е основна цел в живота. Според законите на щастливия живот всички натрупани пари трябва да се използват за щастието на хората около нас. Ако това не стане, човекът, който е посветил целия си живот на това да ги натрупа, ще бъде измъчван от безпокойството как да използва тези спестявания. Това безпокойство възниква заради влиянието на могъщото време.

По този начин чрез усещането за страх времето ни помага да разберем с какво е по-добре да се заемем в свободното си от работа време – с увеличаване на материалните спестявания или с постигането на щастие.

Извод: Силата на времето контролира нашата дейност и чрез усещането за страх ни дава възможност да разберем, че правим нещо не както трябва. Безстрашие постига само този, който сериозно иска да узнае в какво се изразява смисълът на неговия живот.

 

Законите на щастливия живот – Олег Торсунов, torsunov.eu

Издателство: ББ Фарм

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяко събитие и всеки човек ни носят урок!

За да се превърнете в победител, започнете с цели, които са постижими

Открийте страстта си и не я пускайте