Отделяйте време за активна почивка. Така инвестирате успех в бъдещите си начинания

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Всяко нещо в умерени количества е полезно.  Нужна ни е активна почивка, за да успеем да възстановим енергията и силите си за нови успехи.

Инстинктът на волята е прекрасно нещо. Благодарение на усилията на мозъка и съдействието на тялото човек може да поддържа стабилен курс към дългосрочните си цели, без да се страхува или да се поддава на импулсивни стремежи. Самоконтролът обаче си има цена. Всички тези задачи – да съсредоточавате вниманието си, да преценявате алтернативни цели и да потискате стреса и желанията – изискват реална физическа енергия от организма, точно както мускулите ви се нуждаят от гориво, за да се биете или избягате при опасна ситуация.

Всеки знае, че прекалено многото стрес е вреден за здравето. Когато човек е хронично стресиран, тялото му продължава да отклонява енергия от дългосрочните нужди, като храносмилане, репродукция, възстановяване от наранявания и борба с болести, за да неутрализира постоянни поток от спешни ситуации. По този начин постоянният стрес може да причини сърдечно-съдови заболявания, диабет, хронични болки в гърба, безплодие или повишена уязвимост към настинки и грип.

Това, че никога не се налага реално да се биете или да бягате в тези стресови ситуации (мисля, че няма шанс да надбягате или да раните смъртоностно непогасения си кредит), няма никакво значение. Докато мозъкът ви ги разпознава като външни заплахи, умът и тялото ви ще бъдат постоянно напрегнати, готови за импулсивни действия.

Тъй като самоконтролът също изисква много енергия, някои учени смятат, че хроничният самоконтрол – подобно на хроничния стрес – може да увеличи риска от заболявания, като отклонява ресурси от имунната система. Прекалено силната воля е вредна за здравето. Сигурно ще си помислите: „Защо тогава говорихме колко е важна волята за здравето? Сега твърдите, че от самоконтрол човек се разболява!“ Да, възможно е. Точно както малките дози стрес са полезни, за да водим щастлив и пълноценен живот, така това важи и за малките дози самоконтрол. Но, както животът под постоянен стрес е вреден за здравето, така и старанието да контролирате всеки аспект на мислите, емоциите и поведението си, действа като отрова за организма. Това е прекалено тежко време за физиологията ви.

Волята, подобно на стресовия отговор, се е появила като модерна стратегия за справяне с определени трудности. Но точно както при стреса, проблемите стават по-големи, ако самоконтролът стане хроничен и непоклатим. Организмът има нужда от време, за да се възстанови от напрежението на самоконтрола, и понякога се налага да изразходваме умствените и физическите си резерви за други неща. За да предпазите здравето и щастието си, не бива да се стремите към съвършена воля. Дори да заздравите самоконтрола си, не можете да контролирате всичко, което мислите, чувствате, казвате и правите. Затова избирайте разумно битките на волята си.

Релаксирайте, за да възстановите волевия си резерв

Един от най-добрите начини да се възстановите от стреса и ежедневните предизвикателства на самоконтрола е релаксацията. Пълното отпускане – дори само няколко минути – увеличава изменчивостта на сърдечната чистота. По този начин организмът изпада в състояние на възстановяване и оздравяване, като подсилва имунната система и снижава нивото на стресови хормони. Изследванията показват, че ако отделите време за релаксация всеки ден, можете да запазите здравето си, като в същото време увеличавате волевия си резерв. Например, хора, които редовно практикуват релаксация, са показали по-добра физиологична реакция при две стресиращи изпитания на волята.

За да активирате релаксационната реакция, легнете по гръб и леко вдигнете краката си, като сложите възглавница под коленете. Затворете очи и си поемете няколко пъти дълбоко дъх, като издувате и отпускате корема си. Ако почувствате напрежение някъде в тялото, може съзнателно да напрегнете или свиете проблемния мускул, след което отново да отпуснете. Например, ако усетите, че дланите или пръстите ви са напрегнати, стиснете юмруци и веднага след това изпънете ръце. Лежете така десет минути и се наслаждавайте на факта, че единственото ви занимание е да дишате.

Правете това упражнение всеки ден, особено когато сте изправени пред сериозен стрес или изпитание за волята. Релаксацията ще помогне на организма ви да се възстанови от физиологичните последици на хроничния стрес и героичния самоконтрол.

 

Самоконтрол съзнанието може всичко – д-р Кели Макгонигъл, kellymcgonigal.com/about

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Човек иска най-силно това, което сам си забранява да иска!

Постигането на самоконтрол е пътят към балансирания живот

Да владееш себе си е първата стъпка по пътя към щастието и постигането на целите